Načelnik klinike osumnjičen za obljubu

Nebojša Tomašević
Načelnik klinike osumnjičen za obljubu

BANjALUKA - Načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) Darko Golić uhapšen je zbog sumnje da je obljubio pacijenta (36), potvrđeno je "Glasu Srpske".

Nezvanično saznajemo da je Golić pacijenta, koji je oženjen i ima dvoje djece, ljubio po vratu i drugim dijelovima tijela dok je bio u prostorijama klinike.

- Iskoristio je priliku kad je ostao nasamo s pacijentom kako bi ga obljubio. To su vidjele medicinske sestre koje su ostale zatečene onim što vide. Šokirane, sve su prijavile Upravi UKC RS koja je brzo reagovala i pozvala policiju, koja je potom uhapsila Golića - kazao je izvor upućen u slučaj.

Prema njegovim riječima, inspektori su s mjesta događaja izuzeli sve tragove, kao i one sa tijela pacijenta. Pojasnio je da će biti urađena i DNK analiza tragova kako bi se dokazalo šta se zapravo dogodilo.

Policijska uprava Banjaluka, navodeći inicijale, potvrdila je Golićevo hapšenje navodeći da ga terete za obljubu nad nemoćnim licem.

- Osumnjičeni D. G. je uhapšen nakon što je policiji prijavljeno da je u UKC RS u Banjaluci počinjeno krivično djelo obljuba nad nemoćnim licem.  U koordinaciji sa Okružnim tužilaštvom Banjaluka preduzima se niz operativnih i istražnih radnji u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti krivičnog djela - saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka ne navodeći detalje, kao ni  identitet uhapšenog i oštećenog.

Direktor UKC RS Vlado Đajić za "Glas Srpske" potvrdio je da je uhapšen načelnik klinike zbog sumnje da se ponašao neetično prema pacijentu.

- Dežurno osoblje nas je obavijestilo o neetičnom ponašanju našeg radnika. Odmah smo pozvali policiju kako bi se taj slučaj detaljno ispitao. UKC RS stoji na raspolaganju nadležnim institucijama kako bi se utvrdila istina. Za nas je pacijent svetinja. Preduzimamo i preduzećemo sve mjere da zaštitimo naše pacijente. Tako smo i sada uradili - rekao je Đajić.

Dodao je da će uprava UKC RS preduzeti sve zakonom predviđene mjere prema radniku koji je uhapšen i osumnjičen.

-  Čekamo izvještaj o tom slučaju i u skladu s tim ćemo preduzeti mjere - rekao je Đajić.

Krivični zakonik RS za djelo koje se stavlja na teret Goliću, obljuba nad nemoćnim licem, predviđa kaznu od dvije do deset godina zatvora. Predviđene su i oštrije kazne ako se utvrdi da je djelo počinjeno na naročito ponižavajući način ili iz mržnje ili je usljed njega nastupila teška tjelesna povreda, teško narušenje zdravlja ili trudnoća nemoćnog ženskog lica. Tada je predviđena najmanja kazna od pet godina.

Saslušanja

Zbog slučaja obljube nemoćnog lica u UKC RS danas popodne još tri ljekara bila su privedena u policiju na ispitivanje. Izvor blizak istrazi je rekao "Glasu" da su ispitani zbog sumnje da su znali da je Golić počinio krivično djelo, ali da to nisu prijavili. Nezvanično, riječ je o doktoru Dejanu Aćiću, doktoru Vladimiru Ćosoviću i glavnoj sestri Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje Biljani Janković. U policiji nisu mogli da govore o detaljima, samo su potvrdili da se u ovom slučaju saslušava više lica. Vlado Đajić je kazao danas da nema informaciju da je, osim jednog radnika UKC RS, još neko uhapšen, ali je potvrdio da je više zaposlenih svjedočilo u policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana