Na suđenju Slavici Injac svjedok Predrag Buvač tvrdio: Kupovina akcija Bobar banke bila rizična

N. T.
Na suđenju Slavici Injac svjedok Predrag Buvač tvrdio: Kupovina akcija Bobar banke bila rizična

BANjALUKA - Sredinom 2014. godine Bobar banka zabilježila je gubitke od 13 miliona maraka zbog čega je bilo rizično kupovati njene akcije, kazao je u Okružnom sudu u Banjaluci rukovodilac Centra za upravljanje rizikom Investiciono-razvojne banke (IRB) Predrag Buvač.

On je bio svjedok tužilaštva na suđenju bivšoj direktorki Agencije za bankarstvo RS Slavici Injac koju terete za organizovani kriminal u predmetu Bobar banke. Podsjetio je da je u novembru 2014. godine oduzeta dozvola za rad.

-  Naš centar je dao preporuku upravi IRB da je kupovina akcija Bobar banke rizična. Znam da je i pored tih preporuka na sjednici Vlade RS donesena odluka o kupovini akcija Bobar banke za tri miliona maraka - kazao je Buvač i dodao da je IRB tokom 2010. i 2011. godine kupila akcije Bobar banke za šest miliona maraka.

Kazao je i da Agencija za bankarstvo RS u pomenutom periodu nije imala nadležnost nad IRB. Branilac Injčeve, advokat Vlado Adamović prigovorio je da se svjedočenje Buvača ne odnosi na njegovog klijenta. Tužilac Snježana Petković je rekla da je cilj saslušanja svjedoka dokazivanje organizovanog kriminala. Optužnicu protiv Injčeve i još 15 osoba podiglo je Tužilaštvo BiH kojom ih tereti da su od 10. jula 2009. do 27. novembra 2014. godine djelovali kao zločinačka organizovana grupa koja je finansijskim kriminalom načinila štetu od 122,5 miliona KM. Terete ih da su ciljano plasirali kredite preduzećima članovima Bobar grupe bez minimalnog osiguranja, što je dovelo do propasti Bobar banke. Predmet protiv Injčeve je, zbog njenih zdravstvenih problema, 2018. godine prebačen  iz Suda BiH u Okružni sud u Banjaluci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana