Na području Doboja za šest mjeseci poginula četiri moticiklista i jedan saputnik

Srna
Na području Doboja za šest mjeseci poginula četiri moticiklista i jedan saputnik

Doboj - Na području u nadležnosti Policijske uprave Doboj u prvih šest mjeseci od posljedica povreda u saobraćajnim nesrećama smrtno su stradala četiri vozača motocikla i jedan saputnik.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Predrag Lazić rekao je Srni da je u navedenom periodu evidentirano i šest saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici motociklisti, od čega po dvije sa teškim i lakšim tjelesnim povredama, te dvije sa materijalnom štetom.


“Motociklisti svakako spadaju u kategoriju ugroženijih učesnika u saobraćaju, zbog toga danas sa članovima Moto-kluba žDobojž prisustvujemo obuci polaznika Auto-škole žSignalž, sa ciljem podizanja većeg stepena bezbjednosti kada su u pitanju vozači iz ove kategorije”, rekao je Stevanović.

On kao najčešće uzroke nesreća navodi nepridržavanje ograničenja brzine, uključenja sa sporednih puteva, nepropisne radnje u saobraćaju, te prilazak pod “mrtvim uglom” drugim učesnicima u saobraćaju.

Lazić je apelovao da učesnici u saobraćaju obrate pažnju na motocikliste, a njih da prilagode vožnju.

Predsjednik Moto-kluba “Doboj” Slaven Đurić rekao je da se akcija “Pogledaj dvaput, spasi život” sprovodi zbog povećanog broja dvotočkaša u saobraćajnim nezgodama.

“Kada motociklisti voze u grupi postoji diciplina, dok sami vozači su u saobraćaju najčešće manje oprezni i to je kod nas problem”, rekao je Đurić.

On je poručio da povišeni andrenalin bajkeri obuzdaju na predviđenim moto-stazama.

Vlasnik Auto-škole “Signal” Demonja Demonjić rekao je da se tokom obuke kandidatima ukazuje na motocikliste kao na rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju.

“Kao jedan od uzročnika koji dovodi do saobraćajne nezgode jeste što vozači motocikla ne ugase pokazivač pravca prolaskom kroz raskrsnicu, što zbuni ostale učesnike u saobraćaju”, naveo je Demonjić.

On je naveo da je tokom osnovne obuke potrebno više prakse za motocikliste, u okolnostima koje su se pokazale kao rizične po učesnike u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana