Mustafa Hasanbašić osuđen po treći put: Napadaču na policajce 12 godina robije

Nebojša Tomašević
Mustafa Hasanbašić osuđen po treći put: Napadaču na policajce 12 godina robije

BANjALUKA - Mustafa Hasanbašić, zvani Muća (42) iz Tešnja osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora zbog više krivičnih djela i pokušaja ubistva policajaca na koje je pucao u mjestu Glavice kod Doboja.

Presudu je izreklo vijeće kojom je presjedavao sudija Pane Gavrić, a ovo je bio drugo ponovljeno suđenje jer je ranije presude ukidao Vrhovni sud Republike Srpske.

Hasanbašić je osim za pokušaj ubistva osuđen za  prinudu, nedozvoljenu proivodnju oružja ili eksplozivnih maetrija i neovlašten promet drogom. Osim zatvorske kazne sud mu je opet  izrekao i mjeru obaveznog liječenja od zavisnosti.

Hasanbašić je prvo bio osuđen 14 godina, da bi nakon ukidanja presude u ponovljenom postupku dobio godinu manje. Ta poslednja presuda ukinuta je po žalbi Tužilaštva pa je suđenje ponovljeno.

Prema presudi, Hasanbašić zajedno sa  Benjaminom Ćostovićem  9. marta  2018. godine napao policijsku patrolu  u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović.  Ćostović je priznao krivicu i osuđen je na godinu i po zatvora. U presudi se navodi da su Hasanbašić i Ćostović napali policijsku patrolu u mjestu Glavica kod Doboja kada su ih policajci  uočili da konzumiraju i prepakuju drogu, odnosno spid i amfetamin. Droga je bila Hasanbašićevo vlasništvo.

- Kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio  paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima - navodi se u presudi.

Dok je Hasanbašić bježao, Ćostović je prišao policajcima i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac. Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je savladan. Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje je njegova poznanica pozvala taksi za njega. Nakon dolaska vozila, Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u mjesto Prijedel, a tokom vožnje  prema njemu je usmjerio oružje i prijetiio mu da će ga ubiti.

Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je taksistu istjerao i sjeo za volan te krenuo da bježi. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao. Dolaskom u mjesto Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pješice. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen.

Hasanbašić je poznat po činjenju krivičnih djela i više puta je dolazio u sukob sa zakonom zbog čega je i osuđivan. Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na sedam godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana