Moguće tužbe nakon obustave istrage protiv osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca

Nebojša Tomašević
Moguće tužbe nakon obustave istrage protiv osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca

SARAJEVO - Srećko Trifković, protiv kojeg je obustavljena istraga zbog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, tražiće nadoknadu štete putem vansudskog poravnanja, a ukoliko to ne uspije, tužiće Federaciju BiH zbog nezakonitog pritvaranja i premlaćivanja u zatvoru, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Kako saznajemo njegov advokat Tatjana Savić iz Bijeljine priprema dokument o pokušaju postizanja vansudskog poravnanja, odnosno naplate odštete zbog vremena koje je njen klijent proveo iza rešetaka.

Zahtjev će biti upućen federalnom Ministarstvu pravde, a ukoliko Trifkoviću ne bude odgovaralo ono što budu ponudili, uslijediće tužba. Kako je pojasnila advokatica tužba se neće odnositi samo na nezakonito višemjesečno pritvaranje, već i na premlaćivanje u pritvoru.

Prema zakonu Trifković ima rok od tri godine od trenutka saznanja da je istraga obustavljena.

Osim branioca Trifkovića, kako saznajemo, iste zahtjeve će uputiti i Bojan Veselinović advokat Miloša Obradova, koji je, po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu, zajedno sa Trifkovićem i Nedeljkom Lizdekom boravio u pritvoru u KPZ Sarajevo. Oni su iza rešetaka proveli nekoliko mjeseci zbog istrage koja je vođena zbog ubistva sarajevskih policajaca.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo protekle sedmice obustavilo je istragu protiv Miloša Obradova, Srećka Trifkovića i Nedeljka Lizdeka zbog ubistva policajaca. Portparol tužilaštva Azra Bavčić rekla je da nema dokaza da su osumnjičeni učestvovali u izvršenju krivičnog djela.

Zbog ovog teškog ubistva policajaca Šehovića i Vujinovića optuženi su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan, kojima će suđenje početi 6. februara u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Njih optužnica tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino polje, nakon što su zatečeni u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su bili u policijskom automobilu. Šehović je od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Vujinović teško ranjen, usljed čega je nakon nekoliko časova podlegao povredama.

Istraga u ovom predmetu trajala je četiri godine, preduzeto je više od 2.500 radnji dokumentovanja i dokazivanja optužbi, a među dokazima su dijelovi automobila “seat leon”, kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čaura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama na području Republike Srpske. Saslušano je i oko 500 osoba.

Dosije

Srećko Trifković je odranije poznat policiji i pravosudnim organima. Privođen je i osuđivan zbog krađe vozila i iznuda. Bio je jedan od optuženih u predmetu “Šetač” zbog krijumčarenjem droge, ali je oslobođen. Protiv njega i još 23 osobe podignuta je optužnica u predmetu “Volan”, a sumnjičen je i za umiješanost u ubistvo Damira Ostojića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana