Meta akcije „Šiša“i carinici UIO: Prevarama sa duvanom za nargilu načinili štetu od 600.00 KM

Nebojša Tomašević
Meta akcije „Šiša“i carinici UIO: Prevarama sa duvanom za nargilu načinili štetu od 600.00 KM

SARAJEVO - Meta akcije kodnog naziva „Šiša“, među kojima su osumnjičeni carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, su osobe osumnjičene da su dužni vremenski period uvozile akciznu robu, a u dokumentaciji prikazivale da je riječ o robi koja je oslobođena plaćanja akcize.

Granična policija BiH saopštila je da su osumnjičeni uvozili duvan  za nargilu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u BiH i da su raznim carinskim prevarama načinili štetu od oko 600.000 KM.

- Duvan je uvožen preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a osumnjičeni su tom prilikom počinili carinske prevare što su im omogućili službenici UIO BiH-saopšteno je iz Granične policije BiH koja je  sporevodi akciju "Šiša"

Akcijom je obuhvaćeno 10 lica, među kojima se nalazi više službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima UIO i Agencije za istrage i zaštitu, na terenu vrše pretrese na 23 lokacije na području BiH.

Osobe koje su predmet istrage osumnjičene su za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivičnom djelom carinska prevara.

Nakon okončanja pretresa, postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenim osobama.

Prethodno je iz Granične policije BiH saopšteno da je na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora, Banjaluke u toku akcija kodnog naziva „Šiša“, u okviru koje se sprovode pretresi na 23 lokacije zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i carinske prevare.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana