Marinko Dobraš osuđen u ponovljenom postupku na tri godine i devet mjeseci: Skraćena kazna za pljačku 80.000 KM

Nebojša Tomašević
Marinko Dobraš osuđen u ponovljenom postupku na tri godine i devet mjeseci: Skraćena kazna za pljačku 80.000 KM

BANjALUKA - Marinko Dobraš (59) iz Banjaluke u banjalučkom Okružnom sudu osuđen je u ponovljenom postupku na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog krađe oko 80.000 KM iz kuće Nedeljka Bojića u Jošavci kod Čelinca i nedozvoljenog držanja oružja.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Pane Gavrić, a koje je optuženom umanjilo kaznu u odnosu na raniju prvostepenu presudu.

Dobraš je ranije bio osuđen na četiri godine i tri mjeseca zatvora, ali je tu presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i slučaj vratio na novo suđenje. Sudija Gavrić je kazao da je Dobraš sada za krađu osuđen na tri i po godine, a za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja i eksplozivnih materija na pola godine zatvora pa mu je izrečena jedinstvena kazna.

Sud je optuženog, kao i ranije, ponovo obavezao da vrati ukradeni novac. Bojić je upućen da naknadu za ukradeno oružje, municiju i nakit traži u drugom parničnom postupku.

Obrazlažući presudu sudija je kazao da je vijeće steklo utisak da je optuženi počinio krivična djela, ali nije detaljno obrazložio presudu.

- Detaljne razloge sud će iznijeti u pisanom otpravku presude u zakonskom roku - rekao je Gavrić.

Dobraš je osuđen jer je, kako stoji u optužnici, sa nepoznatim saučesnikom provalio u kuću Bojića u Grabovcu kod Čelinca tokom noći 23. decembra 2015. godine. Iz kuće su tada ukrali 22.000 evra, 35.000 KM i 2.500 švajcarskih franaka. Odnijeli su pištolj "bereta" te veću količinu zlatnog nakita, dvije burme, tri prstena, narukvicu, ogrlicu i lančić. Navedeno je da je prije krađe nepoznati saučesnik pratio porodicu Bojić na putu prema Banjaluci, dok je Dobraš provalio u kuću. Saučesnik se ubrzo vratio po njega pa su pobjegli zajedno. Bojić je u vrijeme pljačke radio u "Robnim rezervama Republike Srpske", gdje se bio prijavio na konkurs za mjesto direktora. Dobraš je uhapšen u akciji "Kugla" krajem januara 2018. godine. Tokom suđenja odbrana optuženog Dobraša tvrdila je da nije pouzdano utvrđeno da biološki trag pronađen na mjestu zločina pripada optuženom.

- Vještak za DNK analize je utvrdio da bi biološki trag pronađen na mjestu zločina mogao da pripada i jednojajčanom blizancu Dobraša. Optuženi ima brata blizanca koji živi negdje u inostranstvu - reko je ranije advokat Vladimir Kovačević.

Prijava

Nedeljko Bojić je istakao da će podnijeti prijavu protiv advokata optuženog Vladimira Kovačevića.

- Podnijeću tužbu protiv Kovačevića zbog drskog ponašanja i iznošenja lažnih optužbi na moj račun. U sudu je rekao da sam ja pokrao "Robne rezerve", što nije tačno. Nisam zadovoljan visinom kazne Dobrašu - rekao je Bojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana