Lisicama vezali starca pa ga opljačkali

Nebojša Tomašević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - "Policija, policija" vikali su maskirani napadači dok su upadali u kuću Drage R. (65) u banjalučkom naselju Česma, nakon čega su ga bacili na pod, vezali lisicama i opljačkali te ostavili zaključanog u kući i pobjegli, saznaje "Glas Srpske".

Sve se dogodilo u petak oko 6.30 časova, a brzom akcijom policije nepuna dva sata kasnije za ovo su osumnjičeni Želimir Petković i Aleksandar Balaban koji su i uhapšeni. 

Kod njih je policija pronašla 850 KM i nakit za koji se sumnja da je ukraden, ali i kape fantomke. Kako saznajemo, oni su bježali pješice, a uhapšeni su nekoliko kilometara od mjesta pljačke u blizini "Banjalučke pivare".

Nesrećnog starca u zaključanoj kući u petak oko osam časova pronašao je komšija Radenko K. koji ga je čuo kako zapomaže te je pozvao policiju.

Upravo zahvaljujući brzoj reakciji, pljačkaši su otkriveni.

- U petak ujutro sam došao oko osam sati na imanje i čuo komšiju Dragu kako jauče. Bila mu je zaključana kuća. Nekako sam našao rezervni ključ i ušao. Zatekao sam ga iscrpljenog i izubijanog, a ruke su mu na leđima bile vezane lisicama, dok je kuća bila ispreturana. Rekao mi je da su mu u kuću oko 6.30 časova upala dvojica sa fantomkama na glavi dok je pio čaj. Povikali su "policija" i odmah ga bacili na pod. Nije ih vidio dobro - ispričao je Radenko K. i dodao je da je odmah obavijestio policiju i rodbinu napadnutog komšije.

Prema riječima komšija Drago R. je krhkog zdravlja i dijabetičar koji je zbog napada pretrpio stres pa je prava sreća da ga je Radenko čuo i našao.

Mještani Česme kažu da su čuli da su pljačkaši upali i u kuću Draginog brata i provalili u šupu u dvorištu.
Iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, saopštili su da osumnjičene terete za razbojništvo.

- U petak u 8.20 časova zaprimljena je prijava da je u naselju Česma, izvršeno razbojništvo te da je oštećeni pronađen vezan, a da su počinioci pobjegli. Efikasnom reakcijom policije osumnjičeni su pronađeni i uhapšeni. Kod Ž. P. i A. B. pronađen je i oduzet novac, nakit, fantomke, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela - saopštila je PU Banjaluka.

Osumnjičeni Balaban poznat je po krivičnim djelima i više puta hapšen. 

Privođen je 2015. godine zbog sumnje da je bio dio četvoročlane grupe falsifikatora novca, a 2019. je hapšen zbog krađe losiona iz "Konzuma".

OSMATRALI KUĆU

Mještani Česme vjeruju da je kuća njihovog komšije "tipovana" jer su se danima prije razbojništva tuda vrzmale nepoznate osobe.

- Ranije su tu dolazili parovi, ali posljednjih dana počeli su dolaziti sumnjivi mladići. Bilo ih je više i pušili su automobilu, a to je već postalo sumnjivo pa smo sve prijavili policiji. Kada su policajci došli, automobila više nije bilo - rekao je jedan mještanin i dodao da Drago R. živi sam i da vjeruje da je neko to znao pa isplanirao pljačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana