Lažni geometar optužen da je ubio Brčaka da mu ne bi vratio novac

Nebojša Tomašević
Lažni geometar optužen da je ubio Brčaka da mu ne bi vratio novac

BRČKO - Aladin Biser (37) optužen je da je, udarcima drškom sjekire u glavu, ubio Fethiju Mihmića iz Brčkog, od kojeg je ranije na prevaru uzeo 80.000 maraka.

Prema optužnici, koju je potvrdio Osnovni sud u Brčko distriktu, Biser je zločin počinio 31. maja u mjestu Jagodnjak kod Brčkog.

Terete ga da je zločin počinio iz koristoljublja, odnosno kako bi zadržao novac koji mu je uzeo na prevaru.

Biser je u posljednje tri godine prije zločina od Mihića uzimao novac predstavljajući mu se kao geometar koji mu može pomoći da kupi nekretninu od distrikta Brčko. Navodi se da mu je lažno obećavao da mu može srediti i obezbijediti potrebne dozvole i putem geometra da ubrza postupak, ali da mu mora davati novac za takse za postupke licitacije i geodetsku naknadu.

Biser se Mihiću lažno predstavljao kao Svetozar Vasiljević i taj identitet je izmislio.

U optužnici stoji da je 31. maja Biser odvezao Mihića u naselje Jagodnjak oko 7.30 časova.

- Izveo ga je na makadamskom putu i poveo u šumu Gložda, gdje mu je udarcima štilom za sjekiru u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila smrt žrtve- navodi se u optužnici.

Nakon ubistva Biser je ubrzo otkriven i uhapšen, a 2. juna predat je Tužilaštvu Distrikta na dalje postupanje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor. Trajanje pritvora više je puta produžavano, a produženje ove mjere Tužilaštvo je zatražilo i nakon podizanja i potvrđivanja optužnice kojom ga tereti za krivično djelo ubistvo iz koristoljublja. Sud je prihvatio taj prijedlog i optuženom je nakon potvrđivanja optužnice produžen pritvor za još dva mjeseca zbog težine krivičnog djela i bojazni da bi puštanje na slobodu dovelo do narušavanja javnog reda.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana