Lažni bankar ojadio stotine žrtava

Nebojša Tomašević
Lažni bankar ojadio stotine žrtava

BANjALUKA - Nemanja Stojanović iz Istočnog Sarajeva uhapšen je zbog sumnje da je putem interneta i “Fejsbuka”, predstavljajući se kao službenik Nove banke i Adiko banke iz Banjaluke, prevario stotine ljudi širom svijeta za desetine hiljada maraka, nudeći im izmišljene bankarske poslove, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama, varao je ljude na internet sajtovima za obavljanje frilensing poslova tako što im je nudio da rade za pomenute banke. Na “Fejsbuku” je pravio lažne profile pod imenima Milanko Anđušić, Pavle Simović, ali je koristio i ime glumice Dženifer Lago da bi počinio prevare.

- Nudio im je da za Novu i Adiko banku obavljaju određene poslove i obećavao da će im biti plaćeno. Poslove je izmislio, a da bi se domogao para, od ljudi, kojima je nudio posao, tražio je da mu elektronski putem preko računa “pejpala” uplate od 35 do 800 KM, zavisno od posla, da bi im pribavio dozvolu za rad i neophodnu dokumentaciju. Varao je ljude iz različitih zemlja svijeta, od Srbije, Češke, SAD, Kipra, Egipta, Španije, Njemačke... Sumnja se da je na taj način zaradio desetine hiljada maraka - rekao je naš izvor.

Pojasnio je da je Stojanović, da bi bio uvjerljiviji, slao žrtvama i-mejlove na memorandumima sa logom Nove banke i Adiko banke iz Banjaluke. Stojanovića su uhapsili pripadnici kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS). Navodeći inicijale, MUP je saopštio da Stojanovića terete za prevaru i neovlašćenu upotrebu tuđeg poslovnog imena i druge oznake robe ili usluge.

- N. S. sumnjičimo da je krivična djela vršio tako što se registrovao na sajtove kao što su “freelancer.com” i “upwork.com”, na kojima se nude i traže frilensing poslovi te se predstavljao kao radnik dvije banke iz Banjaluke - saopštio je MUP RS.

Navode da je osumnjičeni putem “pejpala” i “Vestern juniona” naplaćivao različite novčane iznose od oštećenih u ime pribavljanja fiktivne radne dozvole za navodni rad u bankama, kao i zbog drugih razloga. U policiji kažu da osumnjičenog takođe terete da je na “Fejsbuku” pravio lažne profile i predstavljao se kao radnik banka.

- Neovlašćeno je koristio logo i poslovno ime banaka te na taj način komunicirao i dovodio u zabludu oštećene da mu uplate novac u ime obavljanja izmišljenih poslova - rekli su u MUP-u RS.

Iz MUP-a apeluju na građane koji su imali kontakt sa osumnjičenim ili ih je prevario da to prijave Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet MUP-a RS na i-mejl adresu [email protected] .

Pretresi

Tokom hapšenja osumnjičenog policija je pretresla kuću koju koristi u Istočnom Sarajevu, u kojoj su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku. Prema nezvaničnim informacijama, oduzeta je određena računarska oprema koju je koristio osumnjičeni tokom izvršenja krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana