Komisija završila istragu o padu jedrilice: U avion sipan benzin za automobil

Nebojša Tomašević
Komisija završila istragu o padu jedrilice: U avion sipan benzin za automobil

PRIJEDOR - Uzrok vazduhoplovne nesreće koja se dogodila 22. juna na prijedorskom aerodromu Urije, odnosno pada jedrilice, je djelimično otkazivanje motora aviona koji je ju vukao, a na to je uticalo i neadektavno gorivo.

Ovo je utvrdila Komisija za sprovođenje istrage uzroka vazduhoplovne nezgode koja je sačinila zvanični izvještaj.

Kako stoji u ovom izvještaju, na nezgodu je  uticala i proceduralna greška pilota šlepera u primjeni postupka u vanrednoj situaciji djelimičnog otkaza motora u polijetanju i početnom penjanju nakon polijetanja sa zapregom.

Nezgoda se dogodila tokom izvođenja aviozaprege, u kojoj su učestvovali avion i jedrilica, radi izvođenja uvodnog leta sa potencijalno zainteresovanim kandidatom za obuku na jedrilici. Let je bio najavljen i odobren.

Prema tom izvještaju,  incident se dogodio nakon što je avionu, koji je vukao jedrilicu, djelimično otkazao motor, odnosno došlo je do pada njegove snage.

Komisija je, naime, utvrdila da je za avion, koji je vukao jedrilicu, korišten auto- benzin kupljen na benzinskoj pumpi uz dodatak aditiva.

-Na nezgodu je uticalo samoincijativno korištenje neadekvatnog goriva (auto-benzin+aditiv) u uslovima ekstremno visokih spoljnih temperatura. Korišteno je nesertifikovano gorivo i pored izričite napomene - zabrane proizvođača i servisa za njegovo korišćenje- ističe se u izvještaju.

Dodaje se da je u toku polijetanja, u fazi poleta i početnog penjanja nakon polijetanja, na visini od oko 20 metara, došlo  do djelimičnog otkaza motora, odnosno pada snage motora na avionu.

-Nakon toga je pilot aviona kao šleper, blago skrenuo u lijevu stranu, a potom bez najave otkačio jedrilicu koju je vukao- navodi se u izvještaju.

Kako se dodaje, avion se nakon zaokreta vratio i sletio neoštećen, a otkačana jedrilica u djelimično kontrolisanom letu prinudno je sletjela na nepripremljen teren i pretrpjela je velika oštećenja, te je jedna osoba lakše povrijeđena.

Jedrilica Aerokluba “Prijedor”, kojom je upravljao Ljubiša Aramanda (46), prinudno je sletjela u kukuruzište.

Prinudno slijetanje dogodilo se oko 19.20 časova u blizini kuća u ulici Mihajla Lalića i Jove Bosnića nedaleko od aerodroma “Urije”, sa kojeg su avion i jedrilica poletjeli.

Tokom  slijetanja lakše je povrijeđen saputnik E. K. (53), a zahvaljujući iskusnom pilotu Aramandi izbjegnuta je tragedija. Avion je takođe bezbjedno sletio.

Aramanda tada za “Glas Srpske” kazao da je došlo do djelimičnog gubljenja snage na motoru aviona.

- Bio sam u jedrilici, avion me otkačio, pa sam primijenio vanredne mjere. Uradio sam sve što sam mogao da spasem živu glavu. Nisam udario u kuću već pao u kukuruze - rekao je Aramanda.

Dodao je da je jedrilica oštećena, ali da je posada prošla bez većih povreda.

- Nemam nikakvu povredu, a kolega ima longetu na nožnom prstu. Na visini od 20 metara, bez motora, kada jedrilica nema ni potrebnu brzinu ni visinu, moglo se desiti svašta. Ovo je rizičan sport i najvažnije je da nije bilo žrtava - kazao je Aramanda.

Let je organizovan zbog E. K, koji je želio da ide na obuku za letenje, pa je htio prvo da proba kako bi se odlučio na to.

Prijedorčani, a naročito mještani Urija, koje nazivaju “aerodromskim naseljem”, kažu da su navikli na let jedrilica i da su zahvalni pilotu zbog čije je pravovremene reakcije izbjegnuta velika tragedija.

Iz Policijske uprave Prijedor saopštili su da je u nezgodi lakše povrijeđena jedna osoba, koja je nakon ukazane ljekarske pomoći puštena kući. Istakli su da će više informacija biti poznato nakon završetka istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana