Kaznu u predmetu “Balkan investment banka” od 5.000 KM zamijenio sa 50 dana zatvora

Nebojša Tomašević
Kaznu u predmetu “Balkan investment banka” od 5.000 KM zamijenio sa 50 dana zatvora

BANjALUKA - Ismar Žmirić (38) iz Brčkog, koji je osuđen na godinu uslovnog zatvora u predmetu “Balkan investment banka” zbog pomaganja u zloupotrebama kojima je banka oštećena za više od 50 miliona evra, nije platio izrečenu novčanu kaznu od 5.000 KM, pa mu je ona zamijenjena zatvorom, saznaje “Glas Srpske”.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, novčana kazna se pretvara u zatvorsku tako što se svakih 100 KM mijenja danom iza rešetaka. Tako će Žmirić zbog neplaćanja kazne morati da odleži 50 dana zatvora.

On je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu u junu 2020. godine za krivično djelo pomaganje u zloupotrebi službenog položaja. Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je  zaključio s tužilaštvom.

U  presudi je navedeno da Žmirić neće ići na izdržavanje kazne od godinu zatvora ako u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

U predmetu “Balkan investment banka” za zloupotrebe teške više od 50 miliona evra 2017. godine optužene su 23 osobe, među kojima je 13 državljana Litvanije. Svi državljani BiH koji su optuženi već su osuđeni. Litvanci su pobjegli iz zemlje i, kako saznajemo, za njima još nisu raspisane potjernice.

Posljednja u ovom predmetu osuđena je bivši direktor kreditnog sektora Balkan investment banke (BIB) Snežana Milunović iz Banjaluke.

Njoj je banjalučki Okružni sud 1. jula izrekao godinu zatvora uslovno i novčanu kaznu od 10.000 KM jer je zloupotrijebila ovlašćenje i učestvovala u nezakonitoj dodjeli kredita firmama koje nisu bile sposobne da ih vraćaju.

Milunovićeva neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne ponovi ili ne učini novo krivično djelo. Presuda je izrečena nakon što je ona zaključila sporazum o priznanju krivice sa Republičkim tužilaštvom.

Izmjenom optužnice Milunovićevoj je “skinuto” krivično djelo organizovani kriminal.

U ovom predmetu na novčane i uslovne kazne zbog pomaganja zločinačkom udruženju u zloupotrebama u slučaju “Balkan investment banka”, osim Žmirića, osuđeni su Vladimir Petrović, Vinka Granulić, Gorana Kecman i Nada Jeličić, te Bojan Karanović i Branko Pančić. Nekadašnji član kreditnog odbora te banke Mirjana Čomić osuđena je na pet mjeseci zatvora i novčanu kaznu. Bivši šef osiguranja i rukovodilac Odjeljenja za nabavku banke Milorad Granulić osuđen je na šest mjeseci zatvora i novčanu kaznu.

Optužnica

Prvooptuženi u predmetu “Balkan investment banka” je bivši direktor banke, Litvanac Edinas Navickas, kojem je stavljeno na teret da je bio na čelu zločinačkog udruženja koje je djelovalo od 2008. do 2013. godine.

Optužene u ovom predmetu terete da su kao pripadnici zločinačkog udruženja, ali i pojedinačno kršili zakon i pravila poslovanja, te na taj način drugim pravnim licima pribavili znatnu imovinsku korist na štetu Balkan investment banke, a kasnije Banke Srpske u stečaju. Oni su nezakonito omogućavali da veći broj firmi dobije kredite od banke, iako nisu bili kreditno sposobni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana