Kako je razrađena šema namještanja utakmica u FBiH

klix.ba
Kako je razrađena šema namještanja utakmica u FBiH

Sarajevo - Na današnjem ročištu u Sudu BiH za određivanje pritvora uhapšenima u jučerašnjoj akciji "Var", Tužilaštvo BiH je predstavilo optužnicu i otkrilo za šta se uhapšeni terete.

Ukupno je 12 uhapšenih, a svi su privedeni u sklopu istrage protiv G. M. i drugih u vezi s krivičnim djelima primanje dara. Tužiteljka je istakla da je Vladimir Dominković organizovao grupu kojoj su pristupili i ostali i zahtjevali od Uprava klubova poklon za povoljno suđenje. Na današnjem ročištu prezentovan je dio dokaza.

Tužilac je otkrio da se optužba između ostalog odnosi na utakmice GOŠK - Budućnost, koja je odigrana 13. oktobra prošle godine i TOŠK - GOŠK koja je odigrana 20. oktobra. Prema optužnici sudija Ilija Živković je za utakmicu GOŠK -Budućnost uzeo 3.000 KM, dok je sudija Kenan Bajraktarević za utakmicu TOŠK - GOŠK uzeo 3.000 evra i 1.000 KM. Novac su uzeli od prikrivenih istražoca SIPA-e. Sudije je za spomenute utakmice delegirao Vladimir Dominković.

Prema Tužilaštvu BiH odgovoran je i Anto Bilješko, koji je delegirao posmatrače da daju dobru ocjenu. S tim da odbrana Bilješka kaže da hrvatski član može delegirati samo Hrvata i da nije mogao delegirati Fuada Zahirovića, kao posmatrača za utakmicu GOŠK - Budućnost.

Bajraktarević i Živković u potpunosti sarađuju od trenutka hapšenja. Po tvrdnji Tužilaštva BiH Živković je dobio i 300 kilograma banovićkog uglja.

Dio dokaza je dostavljen odbrani, a dio nije zbog zaštite postupka. Na današnjem ročištu je pročitan i zapisnik poziva, a Bajraktarević je po tvrdnjama Tužilaštva rekao Živkoviću da i on mora biti poštar.

"Sud je donio odluku kojom je odbio prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora protiv svih pet osumnjičenih u predmetu VAR i odredio mjere zabrana koje će biti kontrolisane svaka dva mjeseca. Mjere zabrane se odnose na zabranu kontakta sa svim osumnjičenim, svjedocima i bilo kojim uposlenicima NS BiH te entitentskih i kantonalnih nogometnih saveza. Takođe, i mjere zabrane obavljanja djelatnosti sudija i delegata. Teško je predviđati kako su bile provođene istražne radnje i o tome ćemo se očitovati kada nam budu uručene. Nisam još dobila sadržaj pomenutih razgovora pa i to ne mogu komentarisati. Moj klijent planira svoj krivični pravni status u ovom predmetu riješiti na neku drugi način, a ne nužno sudskim postupkom", rekla je advokatica Živkovića Nina Kisić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana