Jedan od optuženih u predmetu "Merlin", priznao dio optužnice: Drugima omogućio da puše travu s njim

Nebojša Tomašević
Jedan od optuženih u predmetu "Merlin", priznao dio optužnice: Drugima omogućio da puše travu s njim

BANjALUKA - Rasim Hajder (22), jedan od četvoro optuženih za šverc narkoticima u predmetu "Merlin", u banjalučkom Okružnom sudu priznao je da je drugima davao da uživaju drogu, ali je negirao da se bavio preprodajom narkotika.

Osim Hajdera, u ovom slučaju sudi se supružnicima Miladinu (46) i Slađani Vidačković (46) te Pameli Dukić (21) iz Gradiške.

Optužnica protiv njih ima pet tačaka, a sve ih terete da su od druge polovine 2016. godine do 14. novembra 2019. godine u Gradišci švercovali marihuanu. Hajdera, Vidačkovića i Dukićevu terete još i da su drugima omogućili da konzumiraju narkotike. Hajder je tako priznao tačku optužnice koja ga tereti da je u Gradišci u više navrata davao marihuanu četirima osobama te da su je zajedno pušili.

Suđenje u ovom slučaju počelo je iznova u banjalučkom Okružnom sudu zbog proteka roka od 30 dana od posljednjeg ročišta. Ovaj proces odgađan je više puta zbog zaraze virusom korona nekih od učesnika, kao i smrtnih slučajeva u porodici jednog advokata i porodici jednog člana vijeća.

Tokom ponovljenog suđenja, izvedeni su svi dokazi i tužiilaštvo je završilo svoj dokazni postupak planiran optužnicom. Izvedeni su i određen i dokazi odbrane među kojima i neuropsihijatrijsko vještačenje optužene Pamele Dukić. Vještak neuropsihijatar Slobodan Stanković kazao je da je ona emocionalno nezrela osoba i da je u vrijeme počinjenja krivičnog bila u stanju bitno smanjene sposobnosti da upravlja postupcima i shvati značaj onoga što čini.

Tužilac Dalibor Vrećo prigovorio je nalazu jer smatra da je urađen da odgovara konceptu odbrane te je najavio da će on predložiti novo vještačenje optužene.

Prema optužnici pomenuta četvorka je narkotike prodavala po cijenama od deset do 50 KM, a u optužnici je navedeno da je Miladin nabavljao drogu, a njegova supruga Slađana je narkotike prodavala kad on nije bio kod kuće.

Dukićevu i Hajdera terete da su drogu, koju su uzimali od Vidačkovića, prodavali drugima. Slađanu Vidačković terete i za sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje jer je nakon hapšenja pokušala da pobjegne iz policijskog auta i tom prilikom je povrijedila policajku S. S. kojoj je polomila nokat.

"Merlin 2"

Optuženi su uhapšeni u novembru 2019. godine u akciji "Merlin 2" u kojoj je zaplijenjena određena količina marihuane. U toj akciji ukupno je bilo uhapšeno osam osoba na području Gradiške, a nakon istrage samo se četvoro njih našlo na optuženičkoj klupi. Tokom akcije pronađena je određena količina sasušene marihuane zapakovane u plastičnu vreću kao i nekoliko manjih pakovanja ove droge spremljenih za dalju preprodaju. Zaplijenjena je i poluautomatska puška kao i određena količina municije za nju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana