Ispitani uhapšeni u akciji „Šiša“: Carinici i uvoznici duvana braniće se sa slobode

N. T.
Ispitani uhapšeni u akciji „Šiša“: Carinici i uvoznici duvana braniće se sa slobode

SARAJEVO - Svih 10 osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji granične policije BiH „Šiša“ zbog carinskih prevara i izbjegavanja plaćanja 60.000 KM akciza pri uvozu duvana za nargilu, pušteni su da se brane sa slobode.

U Tužilaštvu BiH, po čijoj naredbi sprovedena istraga, istakli su da su osumnjičeni ispitani te da nije bilo osnova za pritvor ili mjere zabrane.

- Krivična djela su zadokumentovana i prikupljeni su dokazi te se istraga nastavlja u cilju podizanja optužnice-rekao je portparol tužilaštva Boris Grubešić.

Među osumnjičenima ima službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO BiH) koji su uvoznicima omogućavali carinske prevare. Nezvanično saznajemo da su osumnjičeni u dokumentaciji prikazivali da je riječ o duvanu koji samo prolazi kroz BiH i ide u EU te je na osnovu toga bio oslobođen plaćanja akciza. Istraga je pokazala da je u BiH prikazan izvoz duvana, ali da u Hrvatskoj i Sloveniji ta roba nije uvezena.

Akcija je „Šiša“ sprovedena je utorak na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora i Banjaluke.

Tokom akcije pretresene su 23 lokacije, a osobe koje su predmet istrage terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i carinsku prevaru. Privremeno je oduzeta i poslovna dokumentacije iz službenih prostorija UIO BiH.

Granična policija BiH saopštila je da je duvan uvožen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko međunarodnog aerodroma Sarajevo.

- Prilikom  uvoza, osumnjičeni su vršili carinske prevare, koje su im omogućavane od strane službenika UIO BiH. Tim nezakonitim aktivnostima oštećen je budžet za više od 600.000 KM - saopštila je Granična policija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana