Inspektori pali sa 20.000 KM mita

Nebojša Tomašević
Inspektori pali sa 20.000 KM mita

BANjALUKA - Inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet Policijske uprave (PU) Banjaluka Nenad Grujić i Jelena Florijan uhapšeni su danas u akciji "Sirano" zbog sumnje da su uzeli 20.000 KM mita od Banjalučanina kako bi mu sredili da ne bude kažnjen, saznaje "Glas Srpske".

Izvor blizak istrazi je kazao da su oni od njega tražili ukupno 30.000 KM govoreći mu da će, u suprotnom, protiv njega biti otvorena istraga za neko krivično djelo iako to nije bilo tačno.

- Rekli su mu da će sve srediti tako da se protiv njega neće pokretati nikakva istraga, ali im on za­ uzvrat mora dati novac. Govorili su mu da je počinio teško krivično djelo iako za tako nešto nisu imali dokaze i čovjek nije učinio ništa za šta bi trebalo da odgovara. Te prljave radnje inspektora su otkrivene i počelo je praćenje - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, "prljave" inspektore pratile su kolege kako bi ih uhapsili na djelu i s mitom u džepu.

- Nakon što su osumnjičeni od žrtve uzeli dio novca, reagovala je policija i uhapsila ih s tim novcem - rekao je naš izvor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), navodeći inicijale, saopštilo je da Grujića i Florijanovu sumnjiče za krivična djela primanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

- U istrazi pod nadzorom Posebnog odjeljenja Republičkog tužilaštva slobode su lišeni N. G. i J. F. iz Banjaluke. Akcija je izvedena u saradnji sa Policijskom upravom Banjaluka i Upravom za obezbjeđenje ličnosti i objekata. Uhapšeni su službenici Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka - rekla je portparolka MUP-a Mirna Miljanović.

Prema njenim riječima, tokom akcije policija je kod osumnjičenih pronašla 20.000 KM, dok je pretresom lokacija i vozila koje oni koriste pronađeno još novca. Istakla je da će osumnjičeni nakon ispitivanja u policiji biti predati u nadležnost Republičkog tužilaštva na dalje postupanje. Nije mogla da otkriva druge detalje. Akciju "Sirano" sproveli su službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač poručio je da uniforma ili značka neće nikoga zaštititi u slučaju korupcije.

- Niko neće biti zaštićen u MUP-u ako učini krivično djelo. Naročito će se na udaru naći korupcija, primanje mita, ucjena - naglasio je Lukač.

Pretresi

Policija je pretresla "reno" i "golf" kod restorana "Sirano" na kružnom toku na Laušu, a u jednom vozilu pronađen je novac. Saznajemo da je u banjalučkom naselju Obilićevo tokom akcije pretresen ugostiteljski objekat "Moja kafana" koji povezuju sa Grujićem. On formalno nije vlasnik kafane, ali mještani tvrde da je njegova.

- Dva sata je kafić bio ograđen trakom. Čula sam da kafanom gazduje neki policijski inspektor. Čula sam da su tražili neke pare - rekla je mještanka Obilićeva ne želeći da joj objavimo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana