Detalji zaplijenje više od pola tone droge u Pločama: Kokain preko Tuzle trebalo da stigne u Banjaluku

Nebojša Tomašević
Detalji zaplijenje više od pola tone droge u Pločama: Kokain preko Tuzle trebalo da stigne u Banjaluku

PLOČE - Više od pola tone kokaina, koje je hrvatska policija zaplijenila u luci Ploče, trebalo je da bude prevezen u skladište jedne firme u Tuzli, a odatle bi bio upućen dalje prema banjalučkoj regiji, saznaje “Glas Srpske”.

Izvor blizak istrazi je kazao da su narkotici stigli u kontejneru s bananama iz Ekvadora. Prema nezvaničnim informacijama, banane među kojima je otkriven kokain naručila je kompanija iz Tuzlanskog kantona.

- Pretpostavlja se da je veći dio droge trebalo da preko Tuzle i Banjaluke ide za Srbiju i dalje, a dio da ostane za tržište BiH. Postoje informacije da su kriminalci drogu platili oko tri miliona evra unaprijed, dok je ostatak novca trebalo da bude isplaćen po dobijanju pošiljke - kazao je izvor blizak istražnim agencijama.

Hrvatska policija je narkotike otkrila 30. marta u kontejneru s bananama u kojem je bilo 575 kilograma droge, a istražioci su skoro dvije sedmice čekali da li će se neko pojaviti da preuzme kokain.

S obzirom na to da se niko nije pojavljivao, a postojala je bojazan da kriminalci saznaju za akciju policije i odvezu drogu, organizovan je pretres kontejnera i zapljena. Kako saznajemo, droga je bila skrivena u duplom dnu kontejnera, a radi se o izrazito čistom kokainu. Prema informacijama iz hrvatske policije, za sada još niko nije uhapšen za krijumčarenje pošiljke, čija se vrijednost procjenjuje na oko 500 miliona kuna ili oko 60 miliona evra na crnom tržištu. Nezvanično, u otkrivanju pošiljke kokaina učestvovala je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), koja je pratila narko-dilere u BiH.

- Oni su pratili grupu kriminalaca za koje su postojale informacije da su trebali da preuzmu i skladište drogu u BiH i da je dalje distribuišu. Riječ je o grupi koja cirkuliše u cijeloj BiH, a neki od njih imaju kontakte i veze u Banjaluci i Srbiji - rekao je izvor blizak istrazi u BiH.

Napomenuo je da se istražuje koje je bilo krajnje odredište narkotika i ko je naručio tako veliku i vrijednu pošiljku. Prema informacijama iz istrage, hrvatska policija, u saradnji sa istražiocima iz BiH, naručioca ove pošiljke vrebala je duže vrijeme.

Na konferenciji Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske rečeno je da zaplijenjeni kokain nije bio namijenjen tržištu Hrvatske.

- Ta droga trebalo je da bude dalje prokrijumčarena i bila je namijenjena distribuciji u susjednim zemljama. Uspostavljena je međunarodna saradnja. Krim istraga se nastavlja - rekli su iz hrvatske policije.

Prema informacijama istražilaca iz ove policijske uprave, narkotici su u Hrvatsku stigli iz Južne Amerike.

Pero Perić iz dubrovačke policije kazao je da su im u akciji pomogli policijski psi. Istakao je da carina i policija sprovode pojačan nadzor nad lukom Ploče. On, ali i drugi službenici hrvatske policije nisu mogli da otkrivaju da li su krijumčari droge koji još nisu otkriveni imali pomagače u luci Ploče.

Za sada niko nije uhapšen, a kriminalistička istraga traje. Prema do sada poznatim informacijama, kokain je iz Hrvatske trebalo da bude u BiH prevezen najvjerovatnije šleperom s pošiljkom banana.

Luka Ploče

Ploče je već duže označeno kao jedna od ulaznih luka za kokain u Evropu. Preko ove luke krajem januara stigao je kokain koji je zaplijenjen u Metkoviću. U Zagrebu je 27. januara uhapšen Mate Jerković (59) zvani Haš, kojeg su prozvali i “neretvanskim kraljem kokaina”, a njegova “ekipa”, u kojoj je bio i italijanski državljanin, tereti se za krijumčarenje 146 kilograma kokaina vrijednog oko 32,6 miliona kuna. U tom lancu važnu ulogu imao je carinik Luke Ploče Zoran Erjauc, koji je za svaki propušteni kontejner dobijao, kako tvrdi USKOK, po 40.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana