Granična policija: Za gotovo 20 odsto smanjen broj prihvata stranaca

Srna
Granična policija: Za gotovo 20 odsto smanjen broj prihvata stranaca

SARAJEVO - Granična policija BiH, u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima o readmisiji-admisiji lica, prihvatila je u prva tri mjeseca ove godine 207 stranih državljana, što je manje za 19,77 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 258.

 „Svi strani državljani prihvaćeni su po sporazumu sa Hrvatskom“, rekao je Srni načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Prema njegovim riječima, izvršena je readmisija iz BiH 111 stranih državljana, što je u odnosu na isti period 2019. godine, kada je bilo 151, manje za 26,49 odsto, a najveći broj stranaca vraćen je u Tursku 54 ili 48,65 odsto, zatim Srbiju 26 ili 23,42 odsto i Crnu Goru 21 ili 18,92 odsto.

„U izvještajnom periodu evidentirano je 16 stranih državljana koji su deportovani iz BiH, a razlozi deportovanja su njihov ilegalan boravak u BiH, izvršenje krivičnog djela ili neki drugi“, pojasnio je Samardžija.
  
On je naveo da je tokom prva tri mjeseca evidentirano 306 stranih državljana koji su samostalno napustili teritoriju BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje. Razlozi zbog kojih su strani državljani samostalno napustili BiH su rješenje o protjerivanju, otkazan bezvizni režim i otkazan privremeni boravak.

Prema njegovim riječima, strani državljani koji su samostalno napustili BiH imali su državljanstvo 34 zemlje, šest lica bilo je sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova i jedno lice je bez državljanstva.

Kada je riječ o ekstradicijama iz BiH, dodaje Samardžija, evidentirano je sedam stranih državljana koji su ekstradirani iz BiH u druge zemlje po raspisanim međunarodnim potjernicama, odnosno po zahtjevima sudova matičnih zemalja, dok je u istom periodu protekle godine ekstradirano devet stranih državljana iz BiH.

Govoreći o prihvatu državljana BiH, on je rekao da su prihvaćena 124 državljanina BiH iz trećih zemalja, što je u odnosu na isti period 2019. godine, kada ih je bilo 213, smanjenje za 41,78 odsto.

„Svi državljani BiH prihvaćeni su iz zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume o readmisiji. Iz država EU i Švajcarske prihvaćeno je 116 lica“, naveo je Samardžija.

On je dodao da su razlozi zbog kojih su državljani BiH vraćeni iz drugih zemalja u BiH su bili ilegalan boravak, učinjeno krivično djelo, rad bez radne dozvole i drugi.

„U BiH je ekstradirano sedam državljana BiH koji su u drugim zemljama lišeni slobode po raspisanim međunarodnim potjernicama /Interpol/, odnosno potragama sudova u BiH zbog počinjenih krivičnih djela. U istom periodu prethodne godine u BiH je ekstradirano 12 državljana BiH“, rekao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, nadležnim organima predato je 598 stranih državljana, što je za 9,94 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine kada su predata 664 lica.

Službi za poslove sa strancima BiH predato je 430 lica i ostalim organima 168 lica, a razlozi su bili prekoračenje ili ilegalni boravak, hapšenje po potragama, carinski prekršaj.

Tokom prva tri mjeseca ove godine na graničnim prelazima nije bilo izdatih viza, a u izvještajnom periodu nisu evidentirani strani državljani koji su izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za azil.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana