Gradonačelnik Banjaluke na klupi za svjedoke na suđenju nekadašnjim funkcionerima i radnicima RUGIPP-a

Nebojša Tomašević
Gradonačelnik Banjaluke na klupi za svjedoke na suđenju nekadašnjim funkcionerima i radnicima RUGIPP-a

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pojaviće se u banjalučkom Okružnom sudu kao svjedok na suđenju nekadašnjim funkcionerima i radnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), koje terete za milionske malverzacije na štetu grada Banjaluke.

U ovom predmetu optuženi su bivši pomoćnik direktora u RUGIPP-u Aleksandar Deurić, načelnik Odjeljenja za nadzor u RUGIPP-u Dragan Grulović, te radnice Doris Kremenović i Željka Milinković.

Suđenje u ovom slučaju je, nakon duže pauze, nastavljeno 10. januara 2020. godine kada je bio pozvan gradonačelnik Radojičić za svjedoka, ali je zbog bolesti optuženog Deurića suđenje odgođeno za 30. januar.

Sudija Pane Gavrić najavio je da će izdati naredbu za prinudno dovođenje Deurića jer nije obavijestio na vrijeme sud da ne može doći na zakazano ročište.

- Osim toga, u nalazu ljekara koji je optuženi dostavio ne stoji dijagnoza od čega je i kako bolestan. Stoji samo šifra F18 - rekao je sudija Gavrić.

Advokat Jasminka Jovišević kazala je da nema potrebe za prinudnim dovođenjem i da će Deurić doći. Pojasnila je da ljekari u nalazima sada tako, samo sa šifrom, pišu dijagnoze.

Optuženu četvorku terete da su kriminalnim djelima oštetili grad Banjaluku za oko 7,43 miliona KM. Terete ih za zloupotrebu službenog položaja u predmetima “Naš dom” i “Građa” i trgovinu uticajem u predmetu “Varnica Marija”. Deurića, Grulovića i Kremenovićevu terete da su nezakonito omogućili da firma “Naš dom” stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćnim objektom u Grčkoj ulici, čime su im pribavili oko 2,18 miliona KM. Grulovića i Kremenovićevu dodatno terete i da su nezakonito omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva nad parcelom od 33.000 kvadrata, čime je Banjaluka oštećena za oko 5,25 miliona KM. Grulović i Milinkovićeva optuženi su da su dogovarali obustavu istrage u predmetu “Varnica Marija” koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo. Milinkovićeva je bila u odličnim odnosima sa jednim tužiocem, a Grulović je trebalo da dogovori detalje  isplate novca kako bi tužilaštvo obustavilo istragu. Suđenje u ovom predmetu u banjalučkom Okružnom sudu počelo je u martu 2018. godine.

Odgađanja

Suđenje u predmetu RUGIPP odgađano je nekoliko puta, a prekinuto je krajem avgusta prošle godine jer su se optužene Doris Kremenović i Željka Milinković porodile. Obje su dobile sinove. Brojni sudski radnici komentarisali su da se u istoriji pravosuđa u Srpskoj ranije nije desilo da se tokom sudskog postupka ovoliki broj optuženih mogao pohvaliti da su dobili prinove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana