Ginekolog iz Gradiške zbog primanja mita kažnjen sa 6.000 KM

Nebojša Tomašević
Ginekolog iz Gradiške zbog primanja mita kažnjen sa 6.000 KM

Banjaluka - Ginekolog opšte bolnice u Gradišci Dragan Janjić (53) osuđen je juče u banjalučkom Okružnom sudu na novčanu kaznu od 6.000 maraka, jer je od trudnica uzimao mito da bi ih porodio.

Presudu je izrekla sudija Snježana Kudrić, koja je istakla da je on osuđen za dvije od ukupno šest tačaka optužnice.

Janjić je osuđen jer je od Gordane Janjanin uzeo 500 maraka mita da bi porodio njenu snahu Dijanu i zbog toga što je od Veljka Babića uzeo 200 da bi porodio njegovu suprugu Mariju.

U presudi je navedeno da je Janjić od Dijanine svekrve Gordane tražio 700 maraka, ali mu je ona rekla da nema toliko i upitala ga da li može da mu da 500 KM, na šta je on pristao i uzeo novac. Navedeno je da je supružnicima Babić, nakon što je pregledao Mariju, rekao da od njih zavisi kako će proći porod, pa mu je Veljko dao dvije novčanice od po 100 evra, koje je uzeo.

Presudom je od Janjića oduzeto 500 maraka i 200 evra, a obavezan je i da plati sudske troškove u iznosu od 175 maraka.

Janjić je bio optužen da je uzeo 200 marka mita i od Jovice Borkovića, po 50 maraka od Slaviše Kuvalje i Ranka Šinika, kao i 100 maraka od Nemanje Mikića da bi porodio njihove supruge. Sudija Kudrić pojasnila je da te optužbe nisu dokazane, zbog čega je i oslobođen za ta djela. Ona je istakla da troškovi istrage u tom dijelu padaju na teret budžeta.

Janjić je u žižu javnosti došao nakon što su ga građani prijavili da je uzeo 50 KM mita od porodice porodilje Jovane Šinik, koja je kasnije preminula usljed porođajnih komplikacija. U Gradišci je u novembru 2016. godine održano i protestno okupljanje zbog smrti ove žene. Brojni građani i porodica zatražili su tada smjenu ginekologa Janjića, tvrdeći da je najveći problem što Jovana nije porođena carskim rezom, iako su ljekari znali da beba ima više od pet kilograma.

Branilac Janjića, advokat Jasminka Jovišević, ranije je istakla da je optužnica zasnovana na hajci bez dokaza.

- Ovde je riječ o hajci, u koju je politika umiješala prste, kao i nadležni ministar - rekla je ranije Joviševićeva.

U ovom slučaju dva od šest svjedoka tokom suđenja izjavila su da im je doktor tražio mito, a troje ih je reklo da su mu sami dali novac i da on to nije tražio.

Carski rez

Dijana Janjanin je ranije tokom suđenja rekla da je njena svekrva doktoru Janjiću dala 400 ili 500 maraka, da bi njoj bilo bolje i da­ bi se porodila carskim rezom. Potvrdila je da je izjavu o davanju novca dala nakon smrti porodilje Jovane Šinik, jer je njen stric pitao ima­ li ko da da izjavu u vezi sa doktorom. Istakla je da je niko nije tjerao da slučaj prijavi i da je mislila da izjavu daje u vezi sa smrću porodilje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana