Gazde kafića pale zbog utaje poreza

Nevena Bunić
Gazde kafića pale zbog utaje poreza

Sarajevo - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 12 odgovornih osoba u više ugostiteljskih objekata u Sarajevu, a među njima je i vlasnik poznatog restorana “Metropolis” Nedžad Rašidagić, koji je u bliskim vezama sa najvišim zvaničnicima SDA.

Službenici SIPA u srijedu uveče pretresli su 30 lokacija, među kojima su i neki od najpoznatijih lokala. Prema nezvaničnim informacijama, pretreseni su ugostiteljski objekti “Vatra”, ''Metropolis'', “Una”, “Montana” “Kibe” i “Luka”.

Pored Rašidagića, među uhapšenima su navodno i vlasnik lokala “Vatra” Nedim Čedić, vlasnik konobe “Luka” Željko Ljubas, kao i dvije odgovorne osobe iz bara “Portofino”, te jedna osoba iz firme “Inspirit”, koja se bavi servisiranjem kasa. Jedan od uhapšenih je navodno i Džemail Selmanović. Pripadnici SIPA su iz “Portofina” između ostalog, odnijeli i četiri koverte.

Uhapšene terete za neprikazivanje stvarnog prometa kroz fiskalne kase, odnosno poresku utaju. Tačnije, ostvareni promet su umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave te plaćali manji PDV nego što je trebalo. U SIPA nisu precizirali iznos novca za koji osumnjičene terete da su ga utajili.

Osim ugostiteljskih objekata, pretreseni su i stanovi osumnjičenih i druge prostorije koje koriste.

Prilikom pretresa otkriveni su i oduzeti mobilni telefoni, laptopi, računari, USB stikovi, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima. Takođe, oduzeta je veća količina novca.

Portparol SIPA Luka Miladinović je rekao da su osumnjičeni uhapšeni u akciji “Kasa” i da je hapšenju prethodila višemjesečna istraga.

  • Akcija je izvedena pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i po naredbama Opštinskog suda u Sarajevu. Kolege iz MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Republike Srpske asistirali su nam prilikom akcije. Uhapšeni će nakon ispitivanja biti predati Tužilaštvu Kantona Sarajevo - kazao je Miladinović.

 Naknadno hapšenje

Izvor blizak zajedničkoj akciji Tužilaštva KS-a i SIPA potvrdio je da je već duže vrijeme pravljen plan za hapšenje 13 osoba.

Nezvanično, jedan vlasnik restorana u vrijeme sprovođenja akcije nije bio u BiH, ali se javio istražiocima. Nezvanično, i on je juče uhapšen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana