Evropol objavio fotografije najtraženijih evropskih bjegunaca, među njima i državljani BiH

GS
Foto: Evropol

BRISEL - Evropska mreža timova za aktivno traženje bjegunaca (ENFAST) je uz podršku Evropola pokrenula kampanju u potrazi za najtraženijim bjeguncima u Europskoj uniji s naglaskom na bjegunce širom Evrope koji su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa.

U kampanji za 2022. godinu koja je počela juče objavljeno je 49 profila bjegunaca povezanih s organizovanim kriminalnim grupama, a među njima su i dva državljanina BiH.

Riječ je o Mladenu Samardžiji zvanom Maki (32) i Radomiru Cvijanoviću (37) zvanom Rale koji osim bh. imaju i državljanstvo Slovenije. Samardžija je na potjernici zbog trgovine drogom, a Cvijanović zbog oružane pljačke.

Bjegunci iz ovogodišnje kampanje su traženi zbog počinjenja teških krivičnih djela u Evropi, kao što su ubistvo, trgovina ljudima, oružane pljačke i terorizam. Ovogodišnja kampanja posebno je usmjerena na vođe i ključne članove organizovanih kriminalnih grupa. Neki od profila istaknutih na ovogodišnjem popisu uključuju šefove mafije koji su traženi zbog ubistava i masakra nad nedužnim ljudima, trgovce drogom, trgovce ljudima, nasilne kriminalce koji ubijaju ili čine druga nasilna krivična djela u ime kriminalnih grupe te osobe koje se bave pranjem i pronevjerom novca, prenose hrvatski mediji.

O Samardžiji su u maju prošle godine pisali mediji u regionu navodeći da je osumnjičen za trgovinu narkoticima. Tada je navedeno da je dio organizovane kriminalne grupe  osumnjičene za šverc najmanje 790 kilograma kokaina i više od dvije tone marihuane. Pozivajući se na dokumente iz istrage, crnogorske Vijesti su navodile da je Samardžija važio za dobavljača heroina koji je u avgustu 2020. bio meta prikrivenih istražilaca slovenačke policije. Kako je objavljeno, tajni agenti su od Samardžijinih kurira kupovali heroin, a na kesicama su otkriveni i njegovi otisci prstiju.

Cvijanovića  traži slovenačka policija zbog pljačke banke u Ljubljani u kojoj je sa još nekoliko osoba ukrao skoro 20 miliona evra u kešu i još nekoliko predmeta čija se vrijednost procjenjuje na 13 miliona evra.

Među objavljenim bjeguncima nalaze se i državljani zemalja regiona - Srbije, Hrvatske, Crne Gore...

Među bjeguncima porijeklom iz zemalja regiona, pod oznakom „opasan“ su još državljani Srbije Goran Mladenović, za kojim je Kipar raspisao potjernicu, i Žarko Pijanović, kojeg traži Luksemburg, te Crnogorac Goran Milašinović, kojeg traži Kipar i koji ima oznaku „opasan“.
Od svih zemalja regiona, Hrvatska ima najviše svojih državljana na listi najtraženijih.

ENFAST i Evropol pozivaju građane EU da posjete web stranicu i pogledaju fotografije ovih bjegunaca kako bi vidjeli prepoznaju li ikoga od njih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana