Državljanin Srbije prisvojio 2,2 miliona KM od prodaje vozila

Nebojša Tomašević
Državljanin Srbije prisvojio 2,2 miliona KM od prodaje vozila

Banjaluka - Direktor preduzeća “M. K. R. kompani” iz Banjaluke Miloš Šegan (36) iz Srbije osumnjičen je da je raznim zloupotrebama oštetio firmu za oko 2,2 miliona KM, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Prema nezvaničnim informacijama on je umjesto da polaže pazar na račun preduzeća uzimao novac od preprodaje vozila koja su uvožena iz inostranstva. Osim toga iz kase je nezakonito uzeo 170.850 KM. Sve to je učinio tokom dvogodišnjeg poslovanja preduzeća na čijem je čelu bio. Kako nezvanično saznajemo, Šegan je, nakon što je shvatio da će biti otkriven, otišao iz Banjaluke i trenutno se nalazi u inostranstvu. Izvor blizak istrazi je pojasnio da je on mogao nesmetano da ode iz BiH jer u to vrijeme za njim nije bilo potjernice niti je sumnjičen za krivično djelo.

Policijska uprava Banjaluka, navodeći inicijale, saopštila je da je 31. jula protiv Šegana podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela.

- M. Š. teretimo za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga. Postoje sumnje da je on tokom 2012. i 2013. godine uvezao i prodao 119 automobila, a dobijeni novac nije polagao na račun preduzeća u kojem je radio, već ga je uzeo sebi. Teretimo ga i da je iskoristio položaj i iz kase podigao oko 170.850 KM i prisvojio. Na taj način preduzeće je oštetio za ukupno 2.260.000 KM - rekli su u policiji ne navodeći druge detalje.

Istakli su da je u ovom slučaju obavljena detaljna istraga tokom koje su prikupljeni dokazi koji ukazuju na to da je osumnjičeni počinio krivična djelo koje mu stavljaju na teret.

- Pronađena je i oduzeta određena dokumentacija i saslušan je veći broj osoba. To će sve poslužiti kao dokaz - rekli su u PU Banjaluka.

Prema nezvaničnim informacijama Šegan je iz inostranstva uvozio i preprodavao skuplje modele “golfova”, “pasata” i “škoda”.

U firmi “M. K. R. kompani” niko se nije javljao na telefonske pozive, dok je mobilni telefon osumnjičenog Šegana isključen. Prema našim saznanjima on se i dalje vodi kao direktor ove firme.

Kriminal u privredi

Prema podacima Policijske uprave Banjaluka tokom šest mjeseci ove godine privrednim kriminalom pričinjena je šteta od 4.600.866 KM. Policija je u tom periodu otkrila 67 slučajeva privrednog kriminala, zbog čega je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj protiv 41 osobe.

Najčešća krivična djela su zloupotreba službenog položaja, prevara i falsifikovanje službenih isprava. Prema podacima policije, privredni kriminal u Republici Srpskoj lani je “pojeo” 221.492.215 maraka, što iznosi oko 6,4 odsto budžeta RS za tu godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana