Drama na suđenju specijalcima MUP-a RS: Advokat i vještak se sukobili zbog dokaza

N. T.
Drama na suđenju specijalcima MUP-a RS: Advokat i vještak se sukobili zbog dokaza

Banjaluka - Prava drama odvijala se u banjalučkom Okružnom sudu tokom ispitivanja vještaka forenzičke genetike Dušana Keckarevića iz Beograda na suđenju pripadnicima specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske i njihovom saradniku koji su optuženi za oružanu pljačku oko 612.000 maraka na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Vještak je ispitivanje advokata Jadranke Ivanović nazvao iživljavanjem, a ona je zaprijetila izlaskom sa ročišta zbog njegovog načina odgovaranja.

U ovom slučaju, treći put, sude nekadašnjim specijalcima Vladanu Maliću (35), Goranu Parašu (30) i Aleksandru Popoviću (32) te njihovom saradniku Olegu Bandi (33). Ivanovićeva brani sve sem Popovića koga zastupa advokat Aleksandra Metlić.

Verbalni sukob advokata i vještaka nastao je zbog načina prikupljanja i dostavljanja dokaza na vještačenje te njihovog fotografisanja. Keckarević je kazao da u materijalu koje je vještačio nije uočio ništa sporno što bi uticalo na rezultat DNK analize, dok je advokat Ivanović isticala da su dokazi uništeni jer je kesa sa biološkim tragovima razderana.

Pomenuti vještak analizom je utvrdio da su biološki tragovi Paraša, Malića i Bande pronađeni u “audiju A6” koji su, prema optužnici, koristili tokom pljačke. Biološki tragovi optuženog Paraša i Malića pronađeni su na grliću plastične flašice vode “akvaviva”, koja je, prema dokazima tužilaštva, pronađena tokom istrage pljačke. Parašev trag je nađen i na naslonjaču za glavu na suvozačevom mjestu u “audiju”.

- Biološki trag Bande nađen je na ručici mjenjača i vozačevim vratima automobila. Materijal koji je dostavljen na vještačenje bio je odgovarajuće upakovan - rekao je Keckarević.

Analizom je na pomenutom “audiju”, i to na zadnjim vratima, pronađen i biološki trag specijalca Željka Inđića, koji je ranije priznao krivicu i osuđen je.

Maliću, Parašu, Popoviću i Bandi sude treći put jer je Vrhovni sud RS ukinuo dvije ranije donesene presude banjalučkog Okružnog suda. Posljednjom presudom bili su osuđeni na 40 godina zatvora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana