Dolijao serijski kradljivac vozila

Nevena Bunić
Dolijao serijski kradljivac vozila

Banjaluka - Dragoslav Tomić (49) iz Mrkonjić Grada uhapšen je zbog sumnje da je u posljednja tri mjeseca na području Banjaluke ukrao tri skupocjena automobila, čija se vrijednost procjenjuje na 65.000 KM.

Tomiću, koji je odranije dobro poznat policiji, lisice na ruke stavljene su u Gornjem Gracu u Mrkonjić Gradu. Policija ga tereti da je, pomoću alata te specijalnih uređaja za dekodiranje i startovanje, krao vozila.

- Osumnjičenog teretimo za teške krađe. Na osnovu naredbe nadležnog suda, pretresli smo dvije kuće, pomoćne objekte i vozila koje koristi D. T.  u Mrkonjić Gradu. Pronašli smo predmete pogodne za krađe koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku - saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Između ostalog, policija je tokom pretresa pronašla duple ključeve “audija”, “škode” i folksvagena”, rukavice, te razna dokumenta, za koja se sumnja da su falsifikovana, te da je pomoću njih prelazio granice.

U policiji su naveli da je jedno od ukradenih vozila pronađeno, i da rade na pronalasku ostalih osoba koje su eventualno povezane sa osumnjičenim u krađi vozila. Nisu željeli da otkrivaju marke ukradenih automobila, zbog bojazni da bi nakon otkrivanja ove informacije vozila mogla završiti na otpadu.

Tomić je nakon ispitivanja, predat u nadležnost Okružnom centru sudske policije Banjaluka.

Tomić je pet godina bio u bjekstvu, a skrivao se u BiH i inostranstvu. Nakon bjekstva iz BiH u toku 2015. godine, hapšen je u Beogradu i Njemačkoj, gdje je takođe krao auta. Za njim postoje tri centralne potjernice Osnovnog suda Banjaluka, za izdržavanje zatvorske kazne. Aktuelna je i centralna potjernica MUP-a Srbije zbog krađe vozila.

Okružno tužilaštvo Banjaluka 2016. podiglo je optužnicu protiv Tomića, Mladena Sužnjevića iz Sombora i Željka Lazendića iz Mrkonjić Grada zbog sumnje da su od 2009. do 2011.  ukrali 52 automobila na području više gradova u Republici Srpskoj.

Sužnjević je krajem 2017. osuđen u banjalučkom Osnovnom sudu na sedam godina i tri mjeseca zatvora zbog krađe automobila i falsifikovanja isprava. Presudom je proglašen krivim za 22 krađe, dok je oslobođen optužbi za krađu 29 automobila usljed nedostatka dokaza.

Prema presudi, Sužnjević je dio krađa počinio sam, a dio sa Tomićem. U presudi je navedeno da su vozila krali na području Banjaluke, Laktaša, Prijedora, Prnjavora i Mrkonjić Grada. Na meti su im uglavnom bili skuplji modeli njemačkih vozila “golf”, “pasat” i “audi”. Prema izjavama vlasnika automobila, u vrijeme krađe vrijednost vozila koja su pokupili lopovi kretala se između 20.000 i 50.000 KM. Sužnjević i Tomić su za krađu vozila koristili specijalne alate, lomače brava, dekodere kojima su onesposobljavali alarme. Posjedovali su i kopije ključeva pojedinih automobila.

Tomić je uhapšen u maju 2011. godine u akciji “Maksi” kada je uhapšen sa grupom osoba zbog sumnje da su otkupljivali ukradena vozila, a zatim ih rastavljali i prodavali.

Krali “golfove 2”

Emrah A. S. (19), Kemo K. (29), Nedim B. (19) i Denis K. (19) iz Tešnja  uhapšeni su zbog sumnje da su na području Dervente i Doboja ukrali četiri “golfa 2”, a terete ih i da su ukrali još pet ovih automobila na području FBiH. Tešnjake sumnjiče da su sa parkinga uz pomoć podesnog alata krali vozila, a samo jedan od otuđenih “golfova” je pronađen.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana