Detalji potjere za Turčinom osumnjičenim za dvostruko ubistvo u Zenici: Bjegunca odali tragovi u snijegu

Jelena Stanić
Detalji potjere za Turčinom osumnjičenim za dvostruko ubistvo u Zenici: Bjegunca odali tragovi u snijegu

ZENICA - Državljanin Turske Džaner Tajlan, koji je osumnjičen za ubistvo zeničkih preprodavaca deviza Ramiza Odobašića i Arslana Mujića, uhapšen je juče u Busovači, a samo nekoliko časova ranije u Grabljama u ovoj opštini pronađen je kombi kojim je pobjegao.

Tajlana su pronašli pripadnici Ministarstva Srednjobosanskog kantona, koji su se priključili potrazi za bjeguncem.

- Osumnjičeni je nakon intenzivne pretrage terena pronađen u mjestu Raško polje kod Busovače oko 13.45 časova - kazao je portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić i dodao da je policija nakon pronalaska kombija pažljivo pratila tragove osumnjičenog nakon čega je otkrivena njegova lokacija. Prema nepotvrđenim informacijama, Tajlan je otkriven u šumi kod Busovače.

Osumnjičeni za ubistvo je nakon hapšenja predat MUP-u ZDK, odakle će nakon kriminalističke obrade biti predat Kantonalnom tužilaštvu.

Ostavljeni kombi pronađen je nekoliko časova ranije u šipražju na nepristupačnom terenu. Nakon što je izvučen, šlep-vozilom prevezen je na parking MUP-a ZDK gdje će se uraditi vještačenje.

Svjedoci su u srijedu obavijestili policiju da su u zeničkom naselju Nova Zenica, gdje je pronađeno Odobašićevo tijelo, vidjeli osumnjičenog koji se odvezao bijelim kombijem. Vozilom je upravljala druga osoba, koju policija sumnjiči da je povezana sa ubistvom. Kako je potvrđeno u policiji “Glasu Srpske”, potraga za navodnim vozačem je obustavljena te usmjerena za osumnjičenim Tajlanom.

Ministarstvo Zeničko-dobojskog kantona odmah nakon otkrića beživotnih tijela ubijenih, objavilo je fotografiju državljanina Turske sa prebivalištem u Zenici te pozvalo građane da im jave bilo kakvu informaciju o bjeguncu.

Tijela ubijenih Odobašića i Mujića pronađena su u srijedu u razmaku od nekoliko časova u Zenici. Najprije je otkriven Odobašićev leš u žbunju nedaleko od poligona za polaganje vozačkih ispita, a naknadno je pronađeno i  Mujićev leš u dvorištu kuće. Njih dvojica su skoro tri decenije zarađivali za život preprodajući devize na ulazu u zeničku pijacu.

Tajlan je navodno kobnog dana pozvao Mujićevog brata tražeći od njega da mu promijeni 55.000 evra. Brat ubijenog, prema navodima medija, nije imao taj novac kod sebe te je pozvao Mujića i Odobašića kako bi mu pomogli i zaradili. Spekuliše se da je Turčin organizovao sačekušu za dvojicu Zeničana te ih svirepo ubio nožem i opljačkao.

Nije poznato da li su se žrtve sastale sa ubicom odvojeno, ali je potvrđeno da su se Odobašić i osumnjičeni kobnog dana posvađali i potukli, nakon čega je nesrećni Zeničanin ubijen i bačen u grmlje. Ovo nije prvi put da su zenički dileri deviza napadnuti. Ubijeni Odobašić je prije nekoliko godina na putu do kuće pretučen i opljačkan.

Poznanici

Ubijeni Ramiz Odobašić i Arslan Mujić poznavali su Turčina koji je vodio radnju brze hrane na ulazu u pijacu gdje su njih dvojica dilovali devize. On je ranije, prema riječima građana, koristio njihove usluge, zbog čega niko nije mogao ni naslutiti da bi im mogao bilo kako nauditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana