Detalji policijske akcije “Alfa 2”: Prodavali marihuanu i ekstazi u iznajmljenim stanovima

Nebojša Tomašević
Detalji policijske akcije “Alfa 2”: Prodavali marihuanu i ekstazi u iznajmljenim stanovima

BANjALUKA - Banjalučani Miroslav Kalabić (35), Ostoja Kutić (43), Marko Antonić (27) i Nikola Koprena (27) uhapšeni su u akciji “Alfa 2” zbog sumnje da su kao organizovana grupa švercovali narkotike na području Banjaluke, saznaje “Glas Srpske”.

Tokom akcije zaplijenjeno je oko kilogram marihuane i 100 tableta ekstazija koje su osumnjičeni pripremili za dalju preprodaju. Akcijom je obuhvaćen i Boban Kantar (28) koji se od kraja jula nalazi u pritvoru nakon što je uhapšen u akciji “Viker”, kada je u njegovom stanu pronađeno i oduzeto 610 grama heroina i 2,1 kilogram spida.

Nezvanično saznajemo da su uhapšeni u akciji “Alfa 2” bili dobro organizovani i preduzimali su sve kako bi sakrili tragove šverca droge.

- Oni su se o prodaji narkotika uglavnom dogovarali putem društvenih mreža. Bili su veoma oprezni prilikom nabavke i preprodaje droge. Skoro da nikada nisu koristili mobilne telefone i na taj način inspektorima je bilo teško da im uđu u trag - pojašnjava izvor “Glasa Srpske”.

Dodao je da su osumnjičeni pri dogovoru sa konzumentima narkotika posebno obraćali pažnju na mjesta gdje će obavljati kupoprodaju kako ne bi bili otkriveni.

- Uglavnom su to radili u iznajmljenim stanovima, međutim, da bi sakrili tragove, svako malo su mijenjali stanove i išli na druge lokacije - kazao je naš izvor.

Prema njegovim riječima, policija je došla do određenih informacija koje govore da je vođa grupe jedno vrijeme bio Kantar.

- Nakon što je on završio u zatvoru, njegovu ulogu tada preuzima Kalabić i on od tog trenutka rukovodi dilerima - rekao je izvor.

Istakao je da je policija, i pored činjenice da su uhapšeni dobro krili tragove, uspjela da sakupi dovoljno dokaza protiv ove kriminalne grupe.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Danijela Mučibabić, navodeći inicijale uhapšenih, saopštila je da je u akciji “Alfa 2” policija pretresla pet lokacija koje su koristili osumnjičeni.

- Tom prilikom zaplijenjeno je oko 1,1 kilogram marihuane, 100 komada tableta ekstazija, manja količina kokaina, nekoliko vaga za precizno mjerenje, mrvilice za drogu, mobilni telefoni kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela - rekla je Mučibabićeva.

Istakla je da je akcija usmjerena na razbijanje organizovane kriminalne grupe koja se bavila neovlašćenom proizvodnjom i prometom droge.

Većina osumnjičenih policiji je poznata odranije, a Kalabić je hapšen u avgustu 2010. u okviru akcije “Fokus”, takođe zbog dilovanja droge. Nakon priznanja krivice osuđen je na tri i po godine zatvora, a tada je s njim osuđeno još 13 članova te narko-grupe.

Male kazne

Boban Kantar, koji se nalazi u pritvoru, a obuhvaćen je akcijom “Alfa 2”, važio je za jednog od glavnih banjalučkih dilera, ali za to djelo nikada nije osuđivan. Sud BiH osudio ga je 2011. godine na uslovnu kaznu od devet mjeseci zatvora zbog falsifikovanja novca, odnosno puštanja u opticaj lažnih novčanica od 50 KM. Banjalučki Osnovni sud novčano ga je kaznio s 300 KM zbog nanošenja tjelesnih povreda. Okružni sud u Banjaluci ga je osudio na šest mjeseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja, odnosno lomljena inventara palicom i sjekirom u klubu “Opijum”, te “Grand kasinu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana