Detalji optužnice protiv Cikotića: Kvalitetno oružje prodavao kao zastarjelo, budžet oštetio za 9,7 miliona KM

GS
Detalji optužnice protiv Cikotića: Kvalitetno oružje prodavao kao zastarjelo, budžet oštetio za 9,7 miliona KM

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH potvrdilo je jutros da je tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao joptužnicu protiv ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića, a koja ga tereti da je od 2009. do 2011. godine, dok je obavljao funkciju ministra odbrane BiH, zloupotrijebio službeni položaja tako što je na nezakonit način pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio.

Riječ je o planu izvoza i prodaje viškova zastarjelog oružja, municije i vojne opreme. Naime, u optužnici se navodi da je Cikotić, potpuno nezakonito i zaobilazeći predviđene zakonske procedure, bez upoznavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH, vršio izmjene ugovora.

-Izmjenama ugovora je preduzeću „Skaut“ d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naoružanja i municije koji su bili predviđeno za otpis i prodaju kako bi se smanjili troškovi čuvanja i održavanja, omogućio izvoz oružja i municije višeg kvaliteta i potražnje na tržištu. Na taj način je oštetio budžet za iznos od oko 9,7 miliona KM, a i drugima je pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu – navelo je Tužilaštvo.

Optuženog Cikotića  terete i da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlašćenja.

Tužilaštvo BiH će krivicu optuženog dokazivati saslušanjem većeg broja svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Cikotić je rođen 1964. godine u Ivangradu, Crna Gora, a državljanin je BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana