Detalji akcije "Maglić": "Biznis" čuvara i robijaša cvjetao 10 godina

Jelena Stanić
Detalji akcije "Maglić": "Biznis" čuvara i robijaša cvjetao 10 godina

BANjALUKA - U akciji "Maglić" koja je sprovedena danas širom Republike Srpske uhapšeno je 12 osoba, među kojima je i zamjenik pomoćnika direktora Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča Sreten Matović, potvrđeno je "Glasu Srpske".

Pretreseno je 28 lokacija u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu i Trebinju. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske saopštili su da ih sumnjiče da su ova krivična djela počinili od 2010. do 2020. godine tako što su zatvorenicima u KPZ Foča omogućili razne nezakonite pogodnosti.

- Pronađena je dokumentacija koja dokazuje postojanje ovih krivičnih djela, veća količina novca, oružje, municija, minsko-eksplozivna sredstva i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelima - poručili su iz MUP-a.

U akciji su učestvovali službenici nadležnih policijskih uprava, Specijalne antiterorističke jedinice i pripadnici Žandarmerije MUP-a Srpske.

Pomoćnik ministra pravde RS Pero Dunjić rekao je "Glasu Srpske" da je uhapšeno sedam pripadnika Službe obezbjeđenja KPZ Foča te dva bivša radnika ove ustanove.

- Ukoliko krivica uhapšenih bude dokazana, nadamo se da će dobiti najstrože kazne. Želimo da u saradnji sa MUP-om obezbijedimo red, sigurnost i disciplinu u kazneno-popravnim zavodima - kazao je Dunjić. 

Izvor "Glasa Srpske" je kazao da je novac pronađen kod zatvorenika.

- Uhapšeni su za novac zatvorenicima obećavali da će im pomoći da budu pokrenuti novi postupci da bi dobili manje kazne. Takođe, obećavali su im da će ih prebaciti u druge zatvore - kazao je ovaj izvor.

Dodao je da su im za pare u zatvor unosili telefone, pa čak i drogu. Nezvanično saznajemo da je oduzeto oko 40.000 KM koje potiču iz krivičnih djela.

- Ovo je opsežna istraga. Dodatni pritisak je na policiji, jer se radi o njihovim kolegama, koji bi trebalo da se bore protiv kriminala, a ne da učestvuju u njemu - kazao je ovaj izvor.

Tužilaštvo

Portparol Okružnog tužilaštva Trebinje Srđan Vukanović kazao je da su pretresi izvršeni pod nadzorom ovog tužilaštva i po naredbama Osnovnog suda u Foči.

- Više informacija moći ćemo saopštiti nakon završenih aktivnosti na terenu - kazao je Vukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana