Buran nastavak suđenja za ubistvo mladića u Trnu: Pomagač priznao krivicu, roditelji ubijenog ogorčeni

Nebojša Tomašević, Nevena Reljić
Buran nastavak suđenja za ubistvo mladića u Trnu: Pomagač priznao krivicu, roditelji ubijenog ogorčeni

BANjALUKA - Milan Đurđević (43) iz Laktaša priznao je u banjalučkom Okružnom sudu krivicu, odnosno da je nakon ubistva Duška Savanovića (24) i ranjavanja Alekse Babića (22), kući odvezao sugrađanina Dalibora Čambera (47) kojeg terete da je počinio taj zločin.

Nakon priznanja razdvojen je sudski postupak u odnosu na Čambera, a Đurđeviću će presuda biti izrečena u petak.

Tokom suđenja, na momente je bilo dramatično jer je majka ubijenog Savanovića, Vesna, na izlasku iz sudnice krenula prema Čamberu kojem je govorila ubico ali su je sudski policajci zaustavili da mu ne priđe.

Poslije razdvajanja postupka, tužilac Aleksandar Simonović rekao je da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost na strani Đurđevića.

- On je bio potpuno svjestan šta čini, a oštećeni ničim nisu doprinijeli  tome da dođe do obračuna i korištenja oružja - kazao je Simonović.

Branilac  Đurđevića, Duška Bogojević istakla je da se njen klijent kaje zbog svega i da je krivicu priznao od samog početka.

- Nismo htjeli da idemo u sudski proces te da porodicu oštećenog ne izlažemo novim traumama. Nije bilo nikakvog dogovora između mog klijenta i Čambera. Đurđević nije ni znao da prvooptuženi ima pištolj kod sebe, a krivično djelo je počinio iz neopreznosti i neznanja šta će uraditi Čamber jer je u njega usmjerio oružje i rekao mu da ga vozi kući -kazala je Bogojevićeva i dodala da bi Đurđević spriječio Čambera da je znao njegove namjere i da ima oružje.

Bogjevićeva je naglsila da je Đurđević spreman da nadoknadi štetu oštećenima.

Đurđević je istakao da se kaje i ponovo uputio saučešće porodici ubijenog Savanovića.

Na suđenju su se pojavili svjedoci, među kojima i oštećeni Babić, ali oni nisu saslušani jer je Đurđević priznao krivicu pa je vijeće odlučilo da oni budu saslušani na sljedećem ročištu.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da je tužilac Aleksandar Simonović trebao da obavjesti svjedoke da ne dolaze ta ga upitao zašto to nije uradio.

Simonović je odgovorio da nije uspio da kontaktira svjedoke prije ročišta. Roditelji ubijenog Savanovića, Vesna i Miodrag, žalili su se i da ništa ne čuju, a došli su da saznaju zašto je ubijen njihov sin.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović ih je upozorio da moraju da poštuju sud.

- Vidim koliko nas sud poštuje, kao da smo na pijaci - kazao je Miodrag Savanović.

Prema optužnici, zločin se dogodio u novogodišnjoj noći, 31. decembra lani oko 22.30 časova ispred benzinske pumpe „NIS Petrol“ u Trnu.

Čamber i Đurđević došli su „mercedesom C“ na pumpu, a po izlasku iz vozila došlo je do svađe i sukoba sa Savanovićem i Babićem koji su tu došli „mercedesom GLK 220“. Tokom obračuna, Čamber je iz pištolja za koji nema dozvolu i oružani list, pucao prema vozili „mercedes GLK“ i pogodio zadnji lijevi točak.

- Savanović i Babić su sjeli u auto i pokušali da odu, ali ih je Čamber zaustavio. Babić je izašao i Čamber je pucao na njega te ga pogodio u lijevo stopalo - navodi se u optužnici.

Dodaje se da se tada Babić krenuo udaljavati, a za njim je pošao Čamber kojeg je  Savanović  udario pesnicom u glavu i oborio na asfalt.

- Čamber je pao na leđa i iz tog položaja je ispalio hitac prema Savanoviću, koji je bio okrenut leđima i udaljen između dva do tri metra od njega. Povrijeđeni je prevežen u Urgentni centar UKC RS gdje je podlegao od posljedica ranjavanja - navodi se u optužnici i dodaje da je Đurđević odvezao Čambera s mjesta zločina kako bi mu pomogao da sakrije pištolj i druge tragove.

Produžen pritvor

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da je vijeće produžilo pritvor Daliboru Čamberu u kome se nalazi od janaura.

Njegov advokat, Miloš Paleksić, sudu je predao izvod iz kaznene evidencije za optuženog. Podsjetio je sud da je podnio zahtjev za vještačenje krvi oštećenih na prisustvo opojnih droga.

- To bi trebalo uraditi što prije jer nakon šest mjeseci od uzimanja uzoraka krvi to nije moguće utvrđivati - rekao je Paleksić

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana