Brčko: Policija ove godine zaprimila 341 prijavu za trgovinu ljudima radi prosjačenja

Srna
Foto: Srna

BRČKO- Policija Brčko distrikta zaprimila je za deset mjeseci ove godine 341 prijavu za trgovinu ljudima radi prosjačenja, a Osnovnom sudu distrikta podnijela je 306 prekršajnih naloga protiv isto toliko osoba, rekla je predsjednik Udruženja aktivnih žena "Džender" Brčko Tatjana Ristić.

Ristićeva je navela da je u istom periodu Policija distrikta zaprimila telefonskim putem dvije prijave trgovine ljudima čije žrtve su bile dvije maloljetnice, koje su potom smještene u sigurnu kuću.

Ona je istakla da je "Džender", koji je član mreže "Ring" 25. novembra pokrenuo onlajn kampanju "16 dana aktivizma" u okviru koje obilježava svjetske dane borbe protiv ropstva i nasilja nad ženama i djevojčicama, te da se promotivni video i leci mogu naći na "Fejsbuk" stranici Udruženja.

"Tu su i SOS telefoni iz Republike Srpske i Federacije BiH na koje žrtve mogu da potraže pomoć. Za Srpsku SOS telefon je 1264, za FBiH je 1265, Policija je 122 i krimolovci 080 020 505", podsjetila je Ristićeva.

Ona je napomenula da je prema informacijama koje imaju iz Policije distrikta od početka godine do kraja oktobra prijavljeno osam slučajeva nasilja u porodici, a protiv pet lica su podnesene krivične prijave.

"Tužilaštvo je zaprimilo šest predmeta protiv šest lica za krivično djelo nasilje u porodici, dok je Osnovni sud izrekao osam presuda, od toga su pet bile uslovne, dvije su se odnosile na rad za opšte dobro, dok je jedna presuda bila zatvorska kazna", napomenula je Ristićeva.

Međunarodni dan protiv ropstva obilježava se 2. decembra, dok se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u svijetu obilježava 25. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana