Branislav Vidić svjedočio na suđenju policijskim inspektorima Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan: Tražili su mito, pomišljao sam na samoubistvo

Nebojša Tomašević
Branislav Vidić svjedočio na suđenju policijskim inspektorima Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan: Tražili su mito, pomišljao sam na samoubistvo

BANjALUKA - Bivši direktor Srednjoškolskog doma Branislav Vidić u banjalučkom Okružnom sudu je kazao da su mu optuženi policijski inspektori Nenad Grujić i Jelena Florjan tražili novac kako bi protiv njega napisali prijavu koja će biti odbačena, a da on neće biti “provučen kroz medije”.

Grujića i Florjanovu terete da su od Vidića tražili 30.000 KM mita, a zatim uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave. Oni su radili u Policijskoj upravi Banjaluka u Odjeljenju za privredni kriminal i vodili istragu protiv Vidića.

- Dolazili su od početka 2018. i rekli da ima protiv mene anonimna prijava. Tražili su dokumentaciju i govorili da mi žele pomoći, ali da ih načelnici pritišću da podnesu prijavu protiv mene. Florjan mi jednom rekla da će rad na slučaju potrajati, ali da se može završiti povoljno. Kazala je da mogu počastiti nju i saradnike i da se može dogovoriti sa načelnikom - rekao je Vidić.

Kaže da je pitao šta to znači i koliko treba, a ona mu je odgovorila da će vidjeti i da on ne govori nikome jer postoji grupa koja mu može nauditi. Tužilac Goran Glamočanin ga je podsjetio da je u istrazi drugačije izjavio.

- Rekli ste da ste razmišljali da se ubijete vješanjem jer su vam odzvanjale riječi Florjanove da postoji grupa koja, ako ne sarađujete, može ugroziti vaš i život porodice - upitao je Glamočanin.

Vidić je odgovorio da je rekla da oboje imaju djecu i da je to shvatio kao prijetnje. Nakon toga je uslijedio sastanak u restoranu “Sirano”.

- Jelena me je zvala, a kad sam stigao u “Sirano”, njih dvoje su već sjedili. Rekli su da njihov načelnik želi po svaku cijenu da mi nađu nešto nezakonito, iako oni ništa ne mogu naći. Kazali su da žele da pomognu i pomenuli da treba da dam 20.000 KM, od čega ide 10.000 tužiocu, a po pet hiljda načelnicima, njihovim šefovima koji će nešto sitno počastiti njih - ispričao je Vidić i dodao da mu nisu spominjanli ko su nalčelnici.

Sudija Branimir Jukić ga je upitao zašto su optuženi od njega tražili novac ako nisu ništa našli.

- Zato što ih pritišće načelnik-kazao je Vidić te dodao da je sve prijavio Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS od kojih je dobiio upute kako da dalje se ponaša.

Istakao je da je na njihov zahtjev pozvao je Florijan i dogovorio sastanak u "Siranu" 14. februara.


- Zatekao sam Grujića, koji je vikao na mene i rekao da više ne može 20.000 već moram dati 30.000. Rekao je da će po 10.000 ići načelnicima i isto toliko tužiocu, koji će za šest dana odbaciti prijavu. Dogovorili smo da poslije toga dam izjavu kod Florjanove - ispričao je Vidić.

Kazao je da je u saradnji sa policijom, čiji je bio informant, 18. februara odnio novac Grujiću, a našli su se na parkingu apoteke kod “Sirana”.

- Bio sam ozvučen, a novac je bio obilježen i dao sam ga Grujiću u autu. On ga je stavio pod sjedalo, a ja sam otišao kod Florjan u kancelariju. Ona je imala već pripremljenu izjavu, koju sam dopunio i potpisao - rekao je Vidić.
Pojasnio je da su optuženi istragu protiv njega vodili zbog navodnog nezakonitog zapošljavanja.

NOVINARI

Branislav Vidić je kazao da su mu optuženi govorili i da imaju svoje novinare koji će ga “provući kroz medije” i da mu to ne treba.

- Mislim da su novac tražili da se što bezbolnije završi za mene, da napišu izmišljeno krivično djelo koje će tužilac odbaciti, a mene neće mediji pominjati - rekao je Vidić.
Sudija Branimir Jukić ga je pitao zašto su morali da izmišljaju krivično djelo, ako nije ništa uradio nezakonito.

- Tad sam očekivao reizbor na mjesto direktora Srednjoškolskog doma i plašio sam se da me zbog pominjanja u medijima ne odbiju - kazao je Vidić.








 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana