Bivšim specijalcima MUP-a RS ukupno 40 godina zatvora

Nebojša Tomašević
Bivšim specijalcima MUP-a RS ukupno 40 godina zatvora

BANjALUKA - Bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS i njihov saradnik, u banjalučkom Okružnom sudu osuđeni na 40 godina robije zbog pljačke oko 616.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Osuđeni su bivši specijalci Vladan Malić (36), Goran Paraš (31) i Aleksandar Popović (33) na po 10 u po godina, dok je njihov saučesnik Oleg Banda (34) dobio osam i po godina robije.

Prema optužnici Malić, Paraš, Popović i Banda 22. septembra 2015. godine napali su kolonu vozila agencije “Sektor Sekjuriti”, koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Presreli su ih “audijem A6” na autoputu Banjaluka - Gradiška u mjestu Cerovljanima i zaustavili. Pucajući iz automatskih pušaka  prijeteći čak i ručnim raketnim bacačem “zolja” natjerali su  radnike obezbjeđenja da otvore tovarni prostor blindiranog kombija iz koga su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom lakše je ranjen  radnik “Sektora” Đurađ Bajić. Tokom suđenja je utvrđeno da su oni oteli su svega trećinu prevoženog novca.

Pljačkaši su nakon razbojništva otišli u Baraje kod Gradiške gdje su novac prebacili u druge torbe, a zatim pobjegli na planinu Kozaru gdje su zakopali oružje i novac i gdje su se skrivali. Četvorka osuđenih u decembru 2016. godine bila je zaključila sporazume o priznanju krivice i pristala na ukupno 25 godina zatvora, ali je  Sud te sporazume odbacio.  Sporazumno priznanje krivice u martu ove godine je ponovo zključio Banda i pristao na šest godina zatvora, ali je i ovaj put Sud to odbio.

Optužnica protiv četvorke je podignuta 5. aprila 2016. godine i mijenjana 22. decembra te godine. Tim optužnicama na teret im je bio stavljen i organizovani kriminal, koji je skinut izmjenama optužnice od 14. marta ove godine. U pomenutoj pljački učestovali su i specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz te biši radnik “sektora sekjuritija” Danijel Kuzmić i oni su osuđeni na osnovu priznanja krivice. Kuzmić je dobio tri godine jer je pljačkašima dojavio kada je iz banke krenula blinda s novcem. On je Popoviću poslao poruku “ljubavi krenula sam”, što je značilo da je blinda krenula.  

Janjuz i Inđić dobili su po šest mjeseci zatvora. Tokom postupka protiv Malića i drugih oni su svjedočili. Međutim tokom svjedočenja pometnju je izazvao Kuzmić koji je u tri navrata ćutao pred sudskim vijećem i nije odgovarao na pitanja zbog čega je i kažnjen s 3.000 i s 5.000 KM.

Osuđeni Janjuz tokom svjjedočenja u ponovljenom postupku je u novembru 2018. godine izjavio da je raniju izjavu dao pod pristiskom i da se boji za svoj život nakon čega je i on zaćutao.

Suđenje u ovom slučaju prvi put je započelo još u junu 2016. godine.

Naloženo vraćanje novca

Sud je naložio da su svi osuđeni obavezani da vrate 543.204 KM novca od ukradenih 616.548 KM, a koji nije pronađen.

Svima je produžen pritvor, a Maliću, Parašu i Popoviću posebno otezavajuća okolnost je što su bili pripadnici specijalne policije

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana