Bivši načelnik opštine Jezero kumu namjestio posao vrijedan 31.000 KM?

Nebojša Tomašević
Bivši načelnik opštine Jezero kumu namjestio posao vrijedan 31.000 KM?

Banjaluka - Bivši načelnik opštine Jezero Dušan Šajin (47) optužen je da je zloupotrebom položaja svom vjenčanom kumu M. V. nezakonito povjerio posao uređenja obala jezera Đol vrijedan oko 31.000 KM.

Optužnicu protiv njega podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo, a potvrdio Osnovnu sud u Mrkonjić Gradu.

Prema optužnici on je tokom jula 2013. godine s  M. V.  direktnim sporazumom zaključio šest ugovora o uređenju obale jezera Đol iako se radilo o istoj parceli. Riječ je o pojedinačnim ugovorima čija vrijednost  nije prelazila 6.000 KM, dok je ukupna vrijednost izvršenih radova iznosila 31.260 KM. U optužnici se navodi da je ovakvo zaključivanje ugovora bilo suprotno Zakonu o javnim nabavkama i da je Šajin sve uradio u namjeri da svom kumu pribavi protivpravnu imovinsku korist. Optužnica ga tereti da je na ovaj način počinio zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Šajin je sve optužbe odbacio i istakao da mu je zakon dozvoljavao da direktnom pogodbom zaključuje ugovore čija vrijednost ne prelazi 6.000 KM. Pojasnio je da je za sav urađeni posao vođena uredna poslovna dokumentacija.

- Ta optužnica je bila odbačena, ali je na zahtjev potpredsjednika skupštine opštine Jezero Ševala Ribića ponovo pokrenuta. On se žalio isključivo zbog toga što sam s njim u lošim odnosima,  a riječ je o čovjeku koji je devedesetih godina spremao zločine nad stanovnicima opštine Jezero, a ja sam to spriječio. Dok sam bio načelnik rađena je revizija poslova u opštini i ništa sporno nije utvrđeno. Da sam želio da činim zloupotrebe ne bih sam sebi smanjivao platu a što sam uradio  - kazao je Šajin.

Potpredsjednik SO Jezero Ševal Ribić istakao je da je Šajin oštetio opštinu i da zbog tog treba da odgovara, te da on s tim nema nikakve veze.

Šajin je optužen po starom Krivičnom zakonu Republike Srpske kojim je za optužbe koje se njemu stavljaju na teret predviđena kazna od godine do osam godina zatvora.

Smjena

Dušan Šajin bio je načelnik opštine Jezero od 2012. do 2016. godine. Tokom 2014. godine pokretan je zahtjev za njegovu smjenu, ali je on to preživio. Inicijativu za njegovu smjenu pokrenula je tadašnja nova skupštinska većina koju su činili odbornici Srpske demokratske stranke i Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Održan je referendum i ta inicijativa nije prošla.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana