Bivši direktor OŠ u Omarskoj priznao krivicu: Uslovna i novčana kazna za uzimanje mita

Nebojša Tomašević
Bivši direktor OŠ u Omarskoj priznao krivicu: Uslovna i novčana kazna za uzimanje mita

BANjALUKA - Bivši direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Omarskoj kod Prijedora Vedran Starčević (38), optužen za primanje mita od učiteljice i zloupotrebu službenog položaja, priznao je krivicu i pristao da ga sud osudi na uslovnu kaznu od osam mjeseci zatvora i novčanu od 5.000 KM.

On je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice koji je prihvatio sudija Branimir Jukić.

Prema sporazumu, Starčević je dužan da novčanu kaznu plati u roku od 60 dana, a neće ići u zatvor ako u naredne dvije godine ne učini novo krivično djelo. Predviđeno da mu bude izrečena petogodišnja zabrana obavljanja poslova direktora bilo koje obrazovne ustanove.

Starčevića optužnica tereti da je tražio 2.000 KM od nastavnice razredne nastave Aleksandre Banović koja je bila zaposlena kao zamjenska učiteljica na određeno vrijeme u školi gdje je on bio direktor. Navodi se da joj je rekao da  pripremi 2.000 KM,  govoreći da će zaraditi oko 30.000 KM. Kazao joj je da novac nije za njega, već za druge te obećao da će učiniti sve da je zadrži na poslu. Navodi se da je zatim 10. decembra lani Banovićeva došla kod njega i dala mu 1.000 KM, nakon čega je on uhapšen.

Sudija Jukić je pitao republičkog tužioca Dragicu Glušac da mu pojasni optužnicu jer se ne vidi zašto je optuženi uzeo mito i da li je oštećena dala svoj novac. Interesovalo ga je zašto u optužnici stoji jedan, a u sporazumu drugi stav krivičnog djela primanje mita te da ne može prihvatiti sporazum ako se to ne izmijeni.

-Optuženi  je uzeo mito jer je Banovićeva zaposlena na određeno vrijeme. To da joj je obećao da će je zadržati. Možete i izbaciti iz optužnice ako je to višak. Novac je obezbjedilo tužilaštvo i ona nije oštećena-rekla je  Glušac.

Ona je na pretresu izmijenila pravnu kalifikaciju u optužnici koju je sud prihvatio kao i sporazum.

Izricanje presude Starčeviću zakazano je za četvrtak. Zanimljivo je i to da je prilikom iznošenja dokaza o krivici optuženog tužilac Glušac rekla da dodatno dostavlja dokumentaciju o novčanicama dodavši kako "smatra da bi to bio dobar dokaz".

Glušac je istakla da smatra da će se predviđenom kaznom postići svrha kažnjavanja i da je priulikom zaključenja sporazuma tužilaštvo imalo u vidu da je optuženi neosuđivan, priznao krivicu te je porodičan čovjek koji ima troje maloljentne djece.

Njegov branilac  Siniša Dakić istakao je da je optuženi priznanjem pomogao da se brže okonča postupak, a sam je podnio ostavku na mjesto direktora.

Starčević je uhapšen 10. decembra lani, nakon što je od nastavnice Aleksandre Banović uzeo označeni novac. Primopredaju novca tajno su pratili policijski inspektori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana