Banjalučki sud zbog prevare sa starom deviznom štednjom i ratnom odšetom blokirao imovinu vrijednu 1,94 miliona KM

Darko Momić
Foto: Arhiva

BANjALUKA – Osnovni sud u Banjaluci je, po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, blokirao imovinu Ibrahima Agića iz Sarajeva vrijednu 1,94 miliona KM, saznaje "Glas Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, na čiji je prijedlog imovina blokirana, saopštilo je, navodeći inicijale, da je na osnovu Zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela Republike Srpske 14. septembra Sud donio rješenje na osnovu kojeg je određena privremena mjera obezbjeđenja - zabrana vlasniku ili drugom licu na koje je imovina prenesena da otuđi, sakrije, optereti ili raspolaže sa pokretnom imovinom u vlasništvu Agića ukupne vrijednosti 1.942.300 KM.

Kako navode iz MUP-a Srpske, sudskim rješenjem obuhvaćen je novac u Intesa San Paolo banci u iznosu od 263.379 KM i 1.643 evra, vlasništvo osumnjičenog, zatim 406.668 obveznica Republike Srpske za verifikovanu staru deviznu štednju emitenta RS- Ministarstvo finansija, te 1.269.053 obveznica RS po materijalnoj i nematerijalnoj ratnoj šteti emitenta RS - Ministarstvo finansija.

- Uprava kriminalističke policije MUP-a RS je 14. maja podnijela Okružnom javnom tužilaštvu u Banja Luci izvještaj protiv I.A. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela prevara i nedozvoljeno trgovanje hartijama od vrijednosti. Ovo lice je osumnjičeno da je u periodu od 2012. do 2019. godine vršio neovlašćeno posredovanje pri kupoprodaji hartija od vrijednosti. On je stupao u kontakt sa licima koja su posjedovala obveznice stare devizne štednje ili stekli prava po osnovu materijalne ili nematerijalne ratne odštete, te u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi  dovodio ih u zabludu prikrivajući činjenice o stvarnoj vrijednosti hartije od vrijednosti koju posjeduju  - navodi se u saopštenju.

Dodato je da je od istih takođe zahtjevao potpisivanje ugovora o prodaji HOV-i te otvaranje transakcionog računa u banci i punomoći kojom lično može raspolagati sredstvima sa njihovih računa, a zatim im je, nakon prodaje hartije od vrijednosti po tržišnoj cijeni, davao iznose novce uglavnom „na ruke“ umanjen za dio koji je za sebe prisvajao u različitim iznosima. U MUP-u navode da Agić za takvo posredovanje nije imao ovlaštenje Komisije za hartije od vrijednosti  Republike Srpske koja je nadležna institucija da izdaje dozvolu ovlaštenim posrednicima.

- Na ovaj način za sebe je ostvario protivpravnu imovinsku korist u najmanjem iznosu od 400.000 KM.      Paraleno sa krivičnom istragom vođena je i finansijska istraga, gdje je utvrđeno da I.A. i sa njim povezana lica  posjeduju imovinu koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela s obzirom da nesrazmjera između zakonitih prihoda i troškova i imovine koju posjeduju  iznosi 3.533.442  KM - saopšteno je iz MUP-a RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana