Akcija "Transfer": Četiri osobe osumnjičene da su firme iz Austrije i Njemačke prevarile za milione KM

Jelena Stanić
Akcija "Transfer": Četiri osobe osumnjičene da su firme iz Austrije i Njemačke prevarile za milione KM

SARAJEVO- Četiri osobe su uhapšene u akciji "Transfer" zbog sumnje da su za više miliona KM prevarile preduzeća iz Austrije i Njemačke, saznaje "Glas Srpske" nezvanično.

U okviru ove akcije, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli su firme na pet lokacija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

- Ova lica su osumnjičena da su u dogovoru i zajedničkom djelovanju sa drugim osobama, kao pripadnici organizovane grupe, nezakonito posredstvom interneta prikupljala podatke od pravnih osoba i preduzeća sa područja Austrije i Njemačke - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon toga su u BiH falsifikovali naloge za plaćanje, koje su dostavljali bankama u Austriji i Njemačkoj, te tako nezakonito ishodovali uplate i transfere novčanih sredstava sa računa pravnih osoba iz ove dvije zemlje, na račune pripadnika organizovane grupe ljudi koji su, radi izvršenja krivičnih djela, za tu namjenu otvorili račune u Hrvatskoj i BiH, a nakon uplata podizali novac i zadržavali za sebe.

Oni su osumnjičeni za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka, prevara, falsifikovanje isprave, pranje novca.


Tužilaštvo BiH koji postupa u predmetu, zajedno sa svojim timom, u stalnom je kontaktu i komunikaciji sa kolegama iz Hrvatske, Austrije i Njemačke, a radi dokumentovanja i krivičnog procesuiranja počinilaca ovih krivičnih djela, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana