Akcija "Rudnik": SIPA pretresa stan policijskog inspektora osumnjičenog za primanje mita

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros pretrese na jednoj lokaciji na području Gračanice, u okviru akcije "Rudnik", potvrđeno je Srni u ovoj policijskoj agenciji.

- Pripadnici SIPA, po naredbi Tužilaštva Kantona Tuzla i Opštinskog suda Gračanica, vrše pretrese stana i vozila jednog lica u vezi sa krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi - rekao je portparol Agencije Luka Miladinović.

Jutrošnja akcija nastavak je operativne aktivnosti "Rudnik", a portal Kliks javio je da pretresaju porodičnu kuću Enesa Bešića, istražioca Policijske uprave u Gračanici, te da se radi o nastavku istražnih radnji vezanih za predmet "Rudnik soli Tuzla".

Portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović je potvrdio da je protiv Bešića otvorena istraga. Nakon obavljenog pretresa osumnjičeni će biti zadržan u prostorijama SIPA u Tuzli gdje će biti ispitan.

- On je osumnjičen da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, odnosno da je koristeći svoj službeni položaj, u cilju da pogoduje firmi "Minning & Drilling" iz Gračanice, u više navrata posredovao i tražio da se donese odluka o raspisivanju drugog kruga izbora za najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina u Rudniku soli jer u prvom krugu ova firma nije imala najpovoljniju ponudu i nije mogla biti izabrana - naveo je Arnautović.

Istražioci već duži vremenski period rade na predmetu koji je vezan za Rudnik soli u Tuzli, tačnije namještanje tendera vrijednosti od pet i po miliona konvertibilnih maraka.

 

 

Prije 15 dana u okviru ove akcije slobode je lišeno šest lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana