Damper smrskao džip, poginuo vozač

Nevena Bunić
Damper smrskao džip, poginuo vozač

Banovići - Vozač u Rudniku mrkog uglja Banovići Mihret Đerzić (46) poginuo je kada ga je, dok je vozio džip, zgazio kamion damper na površinskom kopu Turija.

U nesreći su lakše povrijeđena dvojica rudara koji su iskočili iz “land rovera” za čijim je volanom bio nastradali muškarac.

Tragedija se dogodila u ponedjeljak ujutru kada je Đerzić prevozio dva rudara koji su završili noćnu smjenu u rudniku. U blizini se nalazio i damper, koji je krenuo u rikverc prema “land roveru”. Dvojica rudara su vidjeli kamion i u isti čas iskočili iz terenca, dok je Đerzić ostao za volanom. Vozač kamiona ga najvjerovatnije nije vidio, pa je znatno većim vozilom zgazio terenac i usmrtio nesrećnog muškarca. Policija i ekipa Hitne pomoći brzo su stigli, ali Đerziću nije bilo spasa.

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli obavio je uviđaj sa federalnim rudarskim inspektorom.

- Do tragedije je najvjerovatnije došlo kada se vozač službenog teretnjaka damper, koji služi za utovar uglja, kretao unazad prema istovarnoj rampi. Najvjerovatnije nije primijetio da se iza nalazi “land rover”, koji je došao po radnike. Nakon vještačenja, znaće se sve okolnosti nesreće - rekao je portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva u Tuzli naredio je obdukciju nastradalog, dok će vozač dampera biti podvrgnut vađenju krvi i urina kako bi se obavilo testiranje na alkohol.

Nesreće na radu nisu rijetkost u ovom rudniku. U avgustu prošle godine teško su povrijeđeni rudari M. H. (35) i A. S. (46) nakon što su pali sa staze koja se obrušila. U junu iste godine rudari M. M. i M. Z. zadobili su lakše povrede nakon što se na njih obrušila zemlja u jami Omazići. Godinu ranije u istoj jami poginuo je Nermin Šehić (41) kada se na njega obrušila zemlja dok je pokušavao da spasi rudarski kombajn.

Odgovornost

Kada je riječ eventualnoj krivičnoj odgovornosti zbog pogibije radnika, tužilac će odluku donijeti nakon što bude kompletiran izvještaj policije i inspektora.

- Nakon toga utvrdićemo da li je počinjeno neko krivično djelo i jesu li sprovedene sve potrebne mjere zaštite na radu - naveli su u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana