Zvucima šofara obilježena 5.782 jevrejska Nova godina

Srna
Zvucima šofara obilježena 5.782 jevrejska Nova godina

DOBOJ - Predsjednik Jevrejske opštine u Doboju Danijel Atijas danas je duvanjem u tradicionalnu trubu od roga ovna - šofar obilježio 5.782 jevrejsku Novu godinu - Roš Hašana.

Atijas je rekao novinarima da zvuk šofara podsjeća na plač i simbolično treba da pozove na pokajanje, jer Roš hašana na hebrejskom jeziku doslovno znači “glava godine” i proslavlja se ozbiljno, uz prisjećanje na grijehe i pokajanje.

Prema njegovim riječima, na dan Roš hašane služe se jabuke sa medom koje simbolizuju slatku novu godinu.

On je pojasnio da je ovaj dan označen kao dan okupljanja i duvanja u trube, a slavljenje ovog praznika kao početka Nove godine ima svoje poreklo u Talmudu jer je tamo ovaj dan smatran za praznik rađanja svijeta.

“Za Jevreja su važne dvije osnovne stvari -žnemoj činiti ništa loše ono što ne bi želio da neko čini tebiž i žkad god nemaš šta da radiš pokušaj da činiš dobra djelaž”, naveo je Atijas.

Sekretar dobojske Jevrejske zajednice Dario Atijas najavio je za naredni period aktivnosti na osnaživanju međureligijskog dijaloga u Doboju.

On je rekao da predstoje i radovi na uređenju fasade dobojskog Jevrejskog kulturnog centra i postavljanje spomen-ploče stradalim Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, te niz aktivnosti na očuvanju kulturne baštine i postojanja Jevreja na ovom području.

Atijas je rekao da jevrejska zajednica u Doboju danas broji 45 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana