Zvaničnici čestitali praznik vjernicima islamske vjeroispovijesti

Srna
Zvaničnici čestitali praznik vjernicima islamske vjeroispovijesti

BANjALUKA - Vjernici islamske vjeroispovijesti obilježiće sutra prvi dan Ramazanskog bajrama.

Za muslimane sutra nastupa trodnevni Ramazanski bajram, koji obilježava kraj jednomesečnog posta.

Tokom prethodnih 30 dana posta, vjernici su se od zore do zalaska Sunca uzdržavali od jela, pića, tjelesnih zadovoljstava, kao i od grešnih misli i djela.

Ramazan se smatra najvažnijim mjesecom za muslimanske vjernike, u kome je, vjeruje se, počelo objavljivanje, za muslimane svete knjige Kurana.

Dodik: Praznik da donese mir i radost

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je poglavaru Islamske zajednice BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti Ramazanski bajram, sa željom da im ovaj veliki praznik donese mir i radost.

Dodik je istakao da je Ramazanski bajram praznik radosti za sve vjernike i ljude dobrih namjera, te podstrek za promociju univerzalnih poruka mira, solidarnosti, tolerancije i poštovanja među ljudima i narodima, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH. 

„Neka radost Bajrama ispuni srca svih ljudi i da ovaj i svaki naredni praznik dočekate u dobrom zdravlju, radosti i blagostanju u krugu porodice i prijatelja", naveo je Dodik. 

Čubrilović: Ramazan da protekne u prijateljskom okruženju

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas poglavaru Islamske zajednice BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH Ramazanski bajram, sa željom da praznično slavlje protekne u radosnom porodičnom i prijateljskom okruženju.

„Neka ovaj veliki praznik obasja vaše domove i srca ljubavlju, slogom i radošću i neka nas podsjeti na univerzalne poruke mira, solidarnosti i tolerancije, jer samo upućeni jedni na druge možemo prevladati izazove današnjice. Srećan i blagoslovljen Ramazanski bajram", navedeno je u čestitki. 

Radmanović: Praznik provesti u zdravlju i porodičnoj sreći

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović čestitao je Ramazanski bajram i izrazio nadu da će ovaj praznik biti podstrek da se sa novim optimizmombhrabrije zakorači u bolju budućnost.

Radmanović je čestitku uputio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću, muftijama, imamima i svim muslimanima u BiH. 

„Povodom nastupajućeg praznika Ramazanskog bajrama upućujem iskrene čestitke, sa željom da ga provedete u duhovnom miru, zdravlju i porodičnoj sreći. Svim vjernicima islamske vjere u BiH želim da vjersku i duhovnu radost Ramazanskog bajrama u dobrom zdravlju podijele sa svojim najbližim, prijateljima i komšijama", naveo je Radmanović u čestitki. 

On je izrazio nadu da će veliki praznik Ramazanski bajram, u skladu sa svojom tradicionalnom simbolikom, biti još jedna prilika za razvijanje odnosa tolerancije, mira i razumijevanja među ljudima i narodima koji žive u BiH. 

Komšić, Zvizdić, Cikotić i Novalić čestitali ramazanski bajram

Čestitike povodom Ramazanskog bajrama Islamskoj zajednici u BiH i vjernicima danas su uputili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlameta BiH Denis Zvizdić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić i federalni premijer Fadil Novalić.

Komšić je u čestitki poželio mir, sreću, harmoniju, dobro zdravlje i uspjeh, te dodao da je ovaj praznik prika da se da lični doprinos u kreiranju boljeg ambijenta, za međusobno uvažavanje, poštovanje i razumijevanje. 

Zvizdić je poželio poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i vjernicima u BiH i dijaspori da je praznik prilika da se provede sa porodicama, rodbinom i komšijama, te da svojim djelima doprinesu međusobnom zbližavanju i solidarnosti. 

Cikotić je poželio da radost ovog praznika bude inspiracija za nastavak istrajavanja u dobročinstavu, jačanju porodičnih veza i prijateljstava, te u gradnji sretnije i prosperitetnije budućnosti. 

Novalić je uvjeren da je ovaj praznik ojačao vjeru i ponukao da strpljenje i odlučnost budu usmjereni u stvaranje bolje budućnosti za sve. 

Čestitke povodom Bajrama uputili su i predsjednici Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin, te visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana