Zubić: Izmjenom pravilnika uređuje se oblast sakupljanja ostalih šumskih proizvoda

G.S.
Zubić: Izmjenom pravilnika uređuje se oblast sakupljanja ostalih šumskih proizvoda

BANjALUKA - Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić rekao je Srni da je izmjenama pravilnika o sakupljanju ostalih šumskih proizvoda omogućeno da fizička lica dnevno mogu da skupe dva kilograma ovih proizvoda, te istakao da je cilj uređenje oblasti u smislu zaštite i očuvanja tog dijela šumskog resursa.

On je naveo da se u ostale šumske proizvode ubrajaju gljive, ljekovito i aromatično bilje, šumsko voće, sjeme, grmlje, ukrasno bilje, ali i puževi, gliste, te drugi mekušci i sve što nije konkretno drvni proizvod ili proizvod divljih životinja.

"Razlog što je za fizička lica povećana količina prikupljenih ostalih šumskih plodova jeste što smo uvidjeli da su potrebe građana veće, ali i da stimulišemo stanovništvo da se bavi sakupljanjem proizvoda i da ih koristi za svoje potrebe", pojasnio je Zubić.

On je rekao da se izmjene Pravilnika o uslovima korištenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda u šumama i na šumskim zemljištima u svojini Republike Srpske odnose i na određena organizaciona pitanja kada je riječ o komercijalnim sakupljačima.

"Preciznije je definisano na samom terenu gdje se vrši otkup od sakupljača prema komercijalnim firmama, a to je istovremeno i mjesto gdje se piše otpremni iskaz koji izdaje javno preduzeće šumarstva, jer svaka roba koja izlazi iz šume treba da bude propraćena određenim otpremnim iskazom", objasnio je Zubić.

On je napomenuo da je Ministarstvo analiziralo i kakvo je stanje u okruženju kada je riječ o regulisanju ove materije.

"U Srbiji, na primjer, uopšte nema besplatnog sakupljanja gljiva ili drugih plodova šumarstva, nego je utvrđen cjenovnik i svaki kilogram se plaća. Sa druge strane, u Federaciji BiH ova oblast nije uređena, niti regulisana bilo čime, tako da ne postoji mogućnost sakupljanja šumskih plodova ni za vlastite potrebe na legalan način", naveo je Zubić.

On je dodao da je u Hrvatskoj ovo pitanje riješeno tako što se pišu dozvole fizičkim licima koja idu u šumu da sakupljaju plodove za svoje potrebe.

"Sve ovo ukazuje da smo mi fleksibilniji prema svojim građanima u smislu mogućnosti sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, ali isto tako ne možemo dozvoliti da se to radi u neograničenim količinama", rekao je Zubić.

On je istakao da je cilj donošenja Pravilnika prvenstveno bilo uređenje oblasti u smislu zaštite i očuvanja tog dijela šumskog resursa, kao i određena kontrola i evidencija nad tim šta se iznosi iz šume.

U "Službenom glasniku Republike Srpske" juče je objavljen Pravilnik o izmjenama Pravilnika o uslovima korištenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana