Žrtve ratne torture mogu se prijaviti za naknadu u narednih pet godina

Agencije
Žrtve ratne torture mogu se prijaviti za naknadu u narednih pet godina

BIJELjINA - Direktor Fondacije "Lara" u Bijeljini Radmila Žigić istakla je danas da Zakon o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske, usvojen 2018. godine, pruža mogućnost žrtvama da se u narednih pet godina prijave da bi ostvarile finansijsku naknadu za preživljeno seksualno nasilje u ratu.

Ona je na radionici o formiranju mreže podrške za unapređenje prava i zaštite lica koja su preživjela seksualno nasilje, istakla da je neophodno da se potencijalni korisnici prava po ovom zakonu prijave odjeljenjima opštinske i gradske boračko-invalidske zaštite i podnesu zahtjev za ostvarivanje ovog prava.

"Nakon pet godina više neće imati mogućnost da pristupe ovim pravima", rekla je Žigićeva novinarima.

Ona kaže da je preživljeno seksualno nasilje trauma sa kojom se teško izboriti sam, pa je uloga društva, stručnih službi i same žrtve, koja je smogla snage da govori o tome, od velikog značaja.

"Veliki broj žena svojim porodicama čak nikada nije reklo šta im se dogodilo. Veoma nas raduje informacija da će i one dobiti ovo pravo", rekla je Žigićeva.

Prema njenim riječima, sve ovo neophodno je da bi u budućnosti bila smanjena stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja.

Šef Odsjeka za upravno-pravne poslove i socijalnu zaštitu korisnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu grada Bijeljina Željka Grujičić kaže da je Odjeljenje u Bijeljini, od stupanja na snagu ovog zakona, primilo 40 zahtjeva, a za 13 lica je već priznat status žrtve nasilja.

Prema njenim riječima, trenutno status i pravo ima osam korisnika u gradu, s tim što je jedno lice tražilo da prima pomoć po Zakonu o zaštiti civilnih žrtava rata.

Mreža podrške za regiju Bijeljina, odnosno gradove Bijeljina i Zvornik, te opštine Bratunac, Osmaci, Srebrenica, Lopare i Ugljevik kontinuirano se sastaje od kraja prošle godine s ciljem razmjene informacija, a u fokusu ovog sastanka je finalizacija teksta Protokola o međusobnoj saradnji institucija i nevladinih organizacija u pružanju podrške žrtvama ratne torture po osnovu Zakona o zaštiti žrtava ratne torture.

Šestočasovna radionica održava se u hotelu "Drina" u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana