Znanje stečeno na Filipinima donijeli u Srpsku

Anita Janković Rečević
Znanje stečeno na Filipinima donijeli u Srpsku

BANjALUKA - Agencija za visokoobrazovanje Republike Srpske za dvije godine priznala je 177 diploma stečenih na inostranim fakultetima, a pojedini vlasnici čija su zvanja nostrifikovana studirali su u Jordanu, Kini pa čak i dalekoj Australiji, Kanadi i Filipinima.

 U Centru za informisanje i priznavanje stranih visokoškolskih kvalifikacija, koji djeluje pri Agencije za visokoobrazovanje Republike Srpske, kažu da su od septembra 2021. godine, od kada su nadležni za nostrifikaciju fakultetskih diploma, do sada zaprimili 197 zahtjeva za priznavanje strane visokoškolske kvalifikacije.

- Do sada smo priznali 177 stranih visokoškolskih diploma, a izdali smo i tri rješenja o odbijanju. U dva slučaja smo zahtjev odbili, jer u pitanju nisu bile visokoškolske kvalifikacije nego oblik stručnog usavršavanja, a treći zahtjev je odbijen, jer visokoškolska ustanova, koja je izdala kvalifikaciju, nije bila priznata kao dio zvaničnog sistema visokog obrazovanja države u kojoj se nalazila - rekla je viši stručni saradnik za priznavanje stranih visokoškolskih kvalifikacija u Centru Jelena Marčić.

Ona je istakla da priznatih stranih visokoškolskih diploma ima najviše u oblasti ekonomije, prava, medicinskih i zdravstvenih nauka, kao i prirodnih nauka i inženjerstva i tehnologije.

- Najviše zahtjeva za priznavanje imamo iz Srbije. Iako su diplome iz Srbije priznate u Srpskoj po osnovu Sporazuma o uzajamnom priznavanju dokumenata u obrazovanju i regulisanju statusnih pitanja učenika i studenata, zakon koji reguliše tu oblast u Srpskoj ostavio je mogućnost da se na zahtjev vlasnika diplome može sprovesti postupak priznavanja, a u svrhu pristupa tržištu rada u FBiH, Brčko distriktu ili zajedničkim organima BiH. Osim Srbije najveći broj zahtjeva za priznavanje dolazi iz Austrije, Italije i Rusije i riječ je uglavnom o našim građanima koji su studirali u inostranstvu - dodala je Marčićeva za “Glas”.

Kada su u pitanju države izvan evropskog kontinenta, Marčićeva kaže da su u protekle dvije godine priznavali i diplome stečene u Kini, Jordanu, Filipinima...

- Kada su u pitanju udaljenije zemlje najviše zahtjeva imamo iz Australije, potom iz SAD i Kanade. Visina naknade za pokretanje postupka priznavanja strane visokoškolske kvalifikacije je od aprila ove godine smanjena i ona sada iznosi 150 maraka, dok je ranije za tu uslugu trebalo izdvojiti 300 KM - pojasnila je Marčićeva.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu za “Glas” kaže da je broj priznatih stranih visokoškolskih kvalifikacija od strane Centra izuzetno mali, pojašnjavajući da je riječ o diplomama čiji su vlasnici, prije svega, orijentisani na tržište rada i to javnu upravu.

- Na fakultetima radimo ekvivalenciju ranije stečenih diploma, odnosno ako neko želi studirati kod nas, a prethodni ciklus ili dio studija je završio u inostranstvu, mi vršimo priznavanje diplome, ne centar. Zbog toga je taj broj tako mali, a osim toga našim građanima koji su završili fakultet u Srbiji ne treba nostrifikacija diplome za dobijanje posla u Srpskoj, naročito ne u privatnim kompanijama, kod kojih to nije uslov za zaposlenje - pojasnio je Đogo.

Uslov

U Centru za informisanje i priznavanje stranih visokoškolskih kvalifikacija kažu da Srpska priznaje sve fakultetske diplome koje se smatraju visokoškolskim kvalifikacijama u državi koja ju je izdala.

- Uslov je da su ustanove koje su izdale diplomu priznate, odnosno da posjeduju akreditaciju nadležnog tijela te države i da se tom kvalifikacijom potvrđuje uspješno završen strani visokoškolski program - rekli su u Centru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana