Značajno priznanje muzeju Semberije u godini jubileja

Agencije
Značajno priznanje muzeju Semberije u godini jubileja

BIJELjINA - Muzej Semberije je, u godini obilježavanja velikog jubileja - 50 godina postojanja, dobio i priznanje za svesrdnu podršku radu od renomirane ustanove kulture Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada, kao partner u realizaciji izložbe "Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma".

Ovim priznanjem potvrđena je uspješna saradnja dvije srodne ustanove iz Republike Srpske i Srbije i dat podstrek za nove zajedničke projekte u budućnosti, saopšteno je iz Gradske uprave. 

"Saradnja sa Spomen-zbirkom Pavla Beljanskog iz Novog Sada, Muzeju Semberije je pružila novo dragocjeno iskustvo u organizovanju događaja od međunarodnog značaja, a Bijeljini je dala priliku da, zahvaljujući vrijednoj kulturnoj baštini legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić, stane rame uz rame sa velikim umjetničkim centrima u regionu", istakao je direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica nakon jučerašnjeg uručenja priznanja. 

Izložba tapiserija Milice Zorić u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održana je u septembru 2019. godine u Novom Sadu, kada je izloženo 28 radova nastalih od 1958. do 1971. godine. 

Postavka u Bijeljini je izložena u okviru 26. manifestacije "Višnjićevi dani", kada su posjetioci imali priliku da vide 10 tapiserija umjetnice koja je potvrdila svoje mjesto, ne samo u nacionalnoj istoriji umjetnosti, nego i šire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana