Zlatnik Stefanu Đokiću iz Bijeljine

SRNA
Foto: SRNA

LOPARE - Stefan Đokić (21) iz Bijeljine prvi je doplivao do Časnog krsta na jezeru Snježnica i za pobjedu je dobio zlatnik. Đokić je bio prvi od 62 plivača, među kojima je bila i jedna žena.

Pobjednik je rekao da je veoma ponosan što je osvojio Časni krst, te da mu je ovo drugi put da pliva na ovom jezeru. Za krst je danas plivala i pedesetšestogodišnja Zlata Stanojević iz Glavičica, koja kaže da joj je ovo prvi put, a da se posljednih nekoliko dana pripremala na rijeci Drini. Stanojevićeva, koja je rodom sa Kosova i Metohije, a živi u Holandiji, kaže da je sveštenik podstakao da učestvuje na plivanju.

Predstavnik organizatora Bogojavljenskog plivanja Ljubiša Tošić rekao je da je najstariji plivač danas imao 66, a najmlađi 14 godina. On je naveo da su sponzori plivanja bili Srpska pravoslavna crkva, opština Rastošnica, Lopare i mjesna zajednica Proboj, da je zlatnik za pobjedika obezbijedilo Udruženje Majevičana u Švajcarskoj.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da treba koristiti prirodne ljepote Majevice i jezero koje je većim dijelom godine neiskorišteno, a ovo danas je "spoj vjere i druženja i očuvanja tradicije". Plivanje za Časni krst na jezeru Snježnica održava se drugi put, a prethodno je služena liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Priboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana