Zeljković: Vakcinisane Dobojlije pod nadzorom ljekara

J. S.
Zeljković: Vakcinisane Dobojlije pod nadzorom ljekara

BANjALUKA - Dobojlije koji su u subotu u dobojskom Domu Zdravlja greškom primili vakcinu protiv sezonske gripe umjesto vakcine "Sinofarm" su pod nadzorom svojih ljekara, a do sada nisu imali nikavih posljedica po zdravlje, kazao je danas Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Zeljković je na konferenciji za medije u Banjaluci povodom incidenta koji se desio u subotu Domu zdravlja u Doboju kazao da je ekipa iz Instituta izašla na teren kako bi ustanovili šta se tačno desilo.

- Preliminarni izvještaj je u toku pripreme, obavješteno je Ministarstvo zdravlja i socijalne politike, a očekujemo i izlazak Republičke uprave za inspekcije poslove da se ustanovi šta se desilo prilikom vakcinacije - rekao je Zeljković.

Povod navoda u medijima da su Dobojlije primili vakcine kojima je istekao rok upotrebe Zeljković je kazao da će se utvrditi da li je to tačno.

- Sve zdravstvene usluge su dužne da vakcine skladište u frižiderima na odgovarajući način. Svaka vakcine protiv gripe ima rok  upotrebljivosti oko godinu dana, ali  ćemo ustanoviti da li je ovim istekao rok - rekao je Zeljljković naglašavajući da postoji određeni period nakon isteka roka upotrebljivosti vakcine kada ona umanjeno dejstvo.

Na pitanje novinara otkud vakcine protiv sezonske gripe u Domu zdravlja, Zeljković je rekao da je ostao dio jer je interesovanje građana za ovu vrstu zaštite bio smanjen.

- Nisu sve vakcine protiv virusa influence upotrebljene i ostao je jedan dio od od donacije Republike Srbije koji nije iskorišten jer je bilo manje interesovanje građana za vakcinaciju protiv virusa influence - objasnio je Zeljković.

Dodao je će oni nakon 15 do mjesec dana moći primiti obe doze vakcine protiv virusa korona.

- Kao i slučaju sa drugim vakcinama, pravilo je da prođe od 15 do mjesec dana kako bi mogli da prime vakcinu protiv virusa korona. U ovom slučaju, njihovo interesovanje je bilo za vakcinu "Sinofarm", tako da očkujemo da prime obe doze - istakao je Zeljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana