Zeljković: Potreban rigorozniji pristup, predložićemo dodatne mjere

Srna
Zeljković: Potreban rigorozniji pristup, predložićemo dodatne mjere

BANjALUKA - Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da je prisustvo virusa korona u Republici Srpskoj potvrđeno kod još 437 lica, te ocijenio da je potrebno rigorozno pristupiti određenim segmentima da bi epidemiološka situacija bila pod kontrolom.

 “Institut će danas uputiti svima prijedloge za dodatne mjere koje će se, između ostalog, odnositi i na okupljanja”, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare.

On je još jednom pozvao sve da se pridržavaju propisanih mjera, te konstatovao da jedan broj građana, uprkos pozivima na odgovornost, ne želi da se pridržava mjera.

Zeljković  je naveo da virus može da pogodi bilo koga, istaknuvši da najmlađa osoba koja je trenutno na respiratoru ima 31 godinu.

"Najmlađa osoba koja se trenutno nalazi na respiratoru ima 31 godinu, to pokazuje da virus može da pogodi bilo koga", rekao je Zeljković.

On je rekao da u ovom trenutku vidimo da jedan segment građana ne želi da se pridržava mjera.

"Ne žele nositi masku, držati distancu zbog nekog svog razmišljanja", kazao je Zeljković. Apelovao je na sve građane koji osjete simptome da ne hodaju, da ne idu na posao, dok se ne utvrdi razlog simptoma.

"Ako imate bilo koji respiratorni simptom, obavezno se javite vašem porodičnom ljekaru", jasan je bio Zeljković.

Zeljković je naveo da broj lica pozitivnih na virus korona prati veći broj testiranih.

"Sve više pacijenata sa simptomima virusa se prijavljuje u domove zdravlja i kovid ambulante. Zato će Institut izvrišti reviziju protokola testiranja kako bi mogli da sačuvamo kapacitete na primarnom i sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, ali i zdravlje ljudi", rekao je Zeljković i podsjetio da je nošenje zaštitnih maski obavezno.

On je naglasio da se zbog neodgovornosti pojedinaca došlo u situaciju da pojedine opštine svakodnevno imaju 50 odsto zaraženih virusom od ukupnog broja testiranih lica.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević navela je da je u protekla 24 časa u Srpskoj prijavljeno pet smrtnih slučajeva, među kojima su četiri muškarca i žena srednje i starije životne dobi, i to tri iz Zvornika, te po jedan smrtni slučaj lica iz Milića i Banjaluke.

Ona je navela da su trenutno u Srpskoj 23 lica koja su zaražena virusom korona, priključena na respiratore.

"Nažalost, u Republici Srpskoj i dalje bilježimo pogoršanje epidemiološke situacije. Zaista moramo imati više lične odgovornosti i strpljenja kako bi situacija bila stabilizovana", rekla je Devićeva i napomenula da je svaki rizik potrebno smanjiti na minimum.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana