Zatraženo formiranje fonda za pomoć nacionalnim manjinama

Srna
Foto: BHRT

SARAJEVO - Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH usvojili su inicijativu da od Savjeta ministara i Ministarstva finansija u Savjetu ministara bude zatraženo formiranje fonda na nivou BiH za pomoć nacionalnim manjinama. Usvojen je i zaključak da ova inicijativa bude dostavljena Zajedničkoj komisiji za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH radi razmatranja, prihvatanja i upućivanja u dalju proceduru, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH prethodno su se na jučerašnjoj sjednici upoznali o inicijativi za razmatranje rada i djelovanja organizacija nacionalnih manjina u vanrednim situacijama u BiH, čiji je podnosilac Dragan Marković, kao i o različitim djelovanjem udruženja tokom prvog talasa pandemije kovida 19.

Primljena je k znanju informacija o zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko distrikta, a o procesu donošenja ovog zakona prisutne je upoznala podnosilac informacije Todorka Jovanović.

Jovanovićeva je istakla da se prvi put nakon 17 godina naredne sedmice očekuje usvajanje ovog zakona, a dva mjeseca nakon njegovog usvajanja predviđeno je i osnivanje vijeća nacionalnih manjina Brčko distrikta.

"Zbog posebnog doprinosa u pokretanju procedure u vezi sa donošenjem zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina Brčko distrikta, članovi Vijeća nacionalnih manjina BiH donijeli su odluku o dodjeli zahvalnice prvom zamjeniku visokog predstavnika u Kancelariji visokog predstavnika u Sarajevu i supervizoru za Brčko Majklu Skenlanu", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana