Zaraženi HIV-om i dalje kriju bolest

Jelena Stanić
Zaraženi HIV-om i dalje kriju bolest

BANjALUKA - U Srpskoj je od decembra prošle godine do sada registrovano 19 novih pacijenata koji su zaraženi HIV-om ili boluju od AIDS-a, a od 133 građanina koji žive sa tom bolešću njih 72 je pod nadzorom infektologa u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, lani je od posljedica side (AIDS) umrlo troje ljudi, a specijalista infektologije iz Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS Zdravka Kezić kazala je za “Glas Srpske” da je u proteklim mjesecima preminuo i povratnik iz istočne Evrope koji je bolovao i od HIV bolesti.

- On je bolovao od HIV-a, ali je liječenjem postignut dobar odgovor, odnosno u njegovoj krvi nije detektovana HIV RNA. Uzrok smrti je bila multirezistentna tuberkuloza pluća, jer na uzročnika te bolesti nisu djelovali u svijetu dostupni lijekovi tuberkulostatici - pojasnila je Kezićeva.

Ona je dodala da se HIV najčešće prenosi polnim putem, nezaštićenim seksualnim odnosima, pri čemu analni seksualni odnos bez zaštite nosi najveći rizik od infekcije.

- Ova bolest otkriva se samo testiranjem koje treba da bude dobrovoljno, anonimno, savjetovano i besplatno. Rano postavljena dijagnoza sa pravovremenim ordiniranjem antiretrovirusne terapije daje najbolje rezultate, u smislu oporavka imunog aparata i postizanja adekvatnog odgovora na terapiju, a to je nemjerljiva viremija, što je ujedno i najefikasnija mjera u prevenciji HIV bolesti - kazala je za “Glas Srpske” Kezićeva. Istakla je da su u našoj sredini oboljeli od te bolesti i dalje neprihvaćeni, stigmatizovani i diskriminisani, zbog čega se većina njih po saznanju da žive sa HIV-om ne usuđuje da tu informaciju podijeli sa članovima porodice, prijateljima te kolegama na poslu.

- Sami su u prilagođavanju na novi način života koji podrazumijeva svakodnevno uzimanje lijekova u isto vrijeme, kvalitetnu ishranu, zdrav način života. Značajnu ulogu u njihovom liječenju ima i Tim za psihosocijalnu podršku Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS - rekla je Kezićeva. Dodala je da osoba koja sumnja da se svojim rizičnim ponašanjem mogla zaraziti ovim virusom ne smije čekati da se pojave simptomi bolesti, jer su nespecifični.

- U tom slučaju treba da se testira. Rana dijagnoza i na vrijeme uključena terapija daju najbolje rezultate u liječenju ovih pacijenata i u prevenciji daljeg razvijanja bolesti - rekla je Kezićeva.

Prema njenim riječima, oni koji žive sa HIV-om i liječe se antiretrovirusnim lijekovima radno su sposobne osobe koje zarađuju za život sebi i onima o kojima brinu, napreduju u karijeri, formiraju porodice i imaju zdravo potomstvo.

- Oni doprinose napretku svake zajednice kojoj pripadaju, razlikujući se od drugih samo po tome što svaki dan u isto vrijeme piju antiretrovirusne lijekove - istakla je Kezićeva.

Virus korona ne bira svoje žrtve, a kako je za “Glas Srpske” kazala epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić, oboljeli od HIV-a i AIDS-a (side) su jedna od najranjivijih grupa pacijenata kojima zaraza “kovidom” može ozbiljno pogoršati zdravstveno stanje.

- Zbog kompromitovanog imunog sistema kod HIV pozitivnih, odnosno oboljelih od AIDS-a, virus “kovid 19” može izazvati pogoršanje osnovne bolesti, što može dovesti do komplikacija i neželjenih ishoda - kazala je Jandrićeva.

Prema njenim riječima, od ukupnog broja pozitivnih na HIV virus 90 odsto su muškarci, 19 odsto žene, a jedan odsto zaraženih je nepoznati pol.

- U 47 odsto slučajeva infekcija HIV virusom prenesena je heteroseksualnim putem, a u 38 odsto slučajeva homo/biseksualnim putem. Njih pet odsto su injekcioni korisnici droga, a jedan odsto HIV je dobilo putem krvi - kazala je Jandrićeva istakavši da je u jedan odsto slučajeva virus prenesen sa majke na dijete.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a - 1. decembra, zaposleni u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Republike Srpske od 29. novembra do 3. decembra, svakog radnog dana od 12.30 časova u ovoj klinici će organizovati besplatne preglede jetre tranzijentnom elastografijom (fibrosken), gdje se na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom se dobije nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre.

Prava

Zdravka Kezić je istakla da se u svijetu i kod nas 1. decembra tradicionalno obilježava dan podrške onima koji žive sa HIV-om.

- To je dan zauzimanja za poštovanje njihovih ljudskih prava, prava na život dostojan čovjeka, na liječenje i ravnopravnost sa drugim bolesnicima, te prava na dostupnost terapije i dijagnostike - istakla je Kezićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana